2023-08-31 12:44:00 Projekt: Mediteranski školski vrt Ekološka sekcija Obrtničko-industrijske škole u Imotskom pod vodstvom profesorice Tanje Grizelj-Smoday, izradila je mediteranski vrt. Ovim projektom potičemo učenike na uređenje školskog vrta sadnjom autohtonih biljnih vrsta i njihovom primjenom u svakodnevnom životu. Najveću važnost dali smo onim vrstama koje su naši preci od davnina uzgajali i iskorištavali u razne svrhe, a s ciljem očuvanja i njegovanja davno zaboravljene tradicije (buhač, lavanda, smilje, ružmarin, kadulja, metvica, maslina, majčina dušica, autohtona žrnovačka jabuka, bajam, trešnja...). Glavni cilj projekta je jačanje produktivnog (iskustvenog) znanja učenika kroz razvijanje svijesti o očuvanju ekosustava i zaštiti okoliša. AKTIVNOSTI PROJEKTA:
Uz pomoć nastavnika učenici planiraju izgled i izrađuju nacrt VRTA. Proučavaju i istražuju tehnike rada i biljne vrste te odabiru sadnice i potreban materijal. Samostalno izvode radove u vrtu, te osmišljavaju način održavanja vrta tijekom cijele godine. Voditeljica projekta: Tanja Grizelj-Smoday, prof.
Uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja Učenici istražuju svaku odabranu biljnu vrstu: uvjete i način sadnje tradicionalnog uzgoja bilja, njihova ljekovita svojstva i primjenu kroz samostalno istraživanje u školi i lokalnoj zajednici, prezentacije, predavanja, radionice i sl. Stečena znanja primjenjuju u školskom vrtu i kuhinji. Pri skupljanju biljaka učenici se isključivo služe rezanjem, a ne čupanjem. Sakupljaju bilje za suha, lijepa vremena, najčešće u popodnevnim satima. Sušenje ljekovitog bilja – držati se pravila pri sušenju Biljke sušimo zavezane u svežnjeve, koje treba objesiti naopako, prema dolje i ostaviti prostora između biljaka i svežnjeva, kako bi zrak mogao cirkulirati. Tinktura je alkoholno-vodeni ekstrakt ljekovite biljke izvučen i pomiješan sa alkoholom. Tinktura od ljekovitog bilja ili biljne kapi rade se poprilično jednostavno i dio su tradicionalne narodne medicine. Učenici izrađuju tinkture i istražuju njihova ljekovita svojstva. Uljni macerati su ekstrakti biljaka u lipidnom otapalu (ulju, masti, voskovima). Izrađuju se potapanjem biljaka u uljima i ostavljaju se određeno vrijeme mirovati. Učenici izrađuju macerate: Gospine trave ( Kantarionovo ulje ); Nevena; Lavande... Učenici samostalno osmišljavaju i kreiraju vlastite sapune koristeći pripravljene macerate, prehrambene boje, glicerinsku bazu i osušene dijelove biljaka. Mirisne soli Učenici izrađuju mirisne soli koristeći kuhinjsku sol, osušene djelove biljaka, macerate i prehrambene boje. Učenici pravilno skladište sušeno aromatično bilje i pripravljene proizvode. Osmišljavaju logo te izgled ambalaže. Izrađuju letke sa karakteristikama biljnih vrsta, njihovim ljekovitim svojstvima i načinom primjene proizvoda. Organiziraju prodajnu izložbu s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje vrta.
|
Obrtničko - industrijska škola u Imotskom |