2023-08-31 12:44:00

Projekt: Mediteranski školski vrt

Ekološka sekcija Obrtničko-industrijske škole u Imotskom pod vodstvom profesorice Tanje Grizelj-Smoday, izradila je mediteranski vrt.

Ovim projektom potičemo učenike na uređenje školskog vrta sadnjom autohtonih biljnih vrsta  i njihovom primjenom u svakodnevnom životu.

Najveću važnost dali smo onim vrstama  koje su naši preci od davnina uzgajali i iskorištavali u razne svrhe, a s ciljem očuvanja i njegovanja davno zaboravljene tradicije (buhač, lavanda, smilje, ružmarin, kadulja, metvica, maslina, majčina dušica, autohtona žrnovačka jabuka, bajam, trešnja...).

Glavni cilj projekta je jačanje produktivnog (iskustvenog) znanja učenika kroz razvijanje svijesti o očuvanju ekosustava i zaštiti okoliša.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

  •  osmišljavanje i priprema za sadnju vrta
  •   izrada kamenjara
  •  sadnja aromatičnog bilja
  •   sadnja ljekovitog bilja
  •   sadnja stabala
  •   sadnja ruža
  •   sadnja sukulenata i drugih biljaka kamenjara
  •   uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u vrtu
  •   sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja
  •   sušenje  ljekovitog i aromatičnog bilja
  •   izrada tinktura od ljekovitog i aromatičnog bilja
  •   izrada macerata od ljekovitog i aromatičnog bilja
  •   izrada sapuna i soli od pripravljenih macerata
  •   izrada mirišljivih vrećica lavande
  •   organizacija prodajne izložbe
  •   kreativno izražavanje kroz izradu naljepnica za proizvode, tekstove i postere

Uz pomoć nastavnika učenici planiraju izgled i izrađuju nacrt VRTA. Proučavaju i istražuju tehnike rada i biljne vrste te odabiru sadnice i potreban materijal. Samostalno izvode radove u vrtu, te osmišljavaju način održavanja vrta tijekom cijele godine.

Voditeljica projekta: Tanja Grizelj-Smoday, prof.

 

 

Uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja

Učenici istražuju svaku odabranu biljnu vrstu: uvjete i način sadnje

tradicionalnog uzgoja bilja, njihova ljekovita svojstva i primjenu kroz

samostalno istraživanje u školi i lokalnoj zajednici, prezentacije, predavanja,

radionice i sl. Stečena znanja primjenjuju u školskom vrtu i kuhinji.

Pri skupljanju biljaka učenici se isključivo služe rezanjem, a ne čupanjem.

Sakupljaju bilje za suha, lijepa vremena, najčešće u popodnevnim satima.

Sušenje ljekovitog bilja – držati se pravila pri sušenju

Biljke sušimo zavezane u svežnjeve, koje treba objesiti naopako, prema dolje i

ostaviti prostora između biljaka i svežnjeva, kako bi zrak mogao cirkulirati.

Tinktura  je alkoholno-vodeni ekstrakt ljekovite biljke izvučen i pomiješan sa

alkoholom.

Tinktura od ljekovitog bilja ili biljne kapi rade se poprilično jednostavno i dio su

tradicionalne narodne medicine.

Učenici izrađuju tinkture i istražuju njihova ljekovita svojstva.

Uljni macerati su ekstrakti biljaka u lipidnom otapalu (ulju, masti, voskovima).

Izrađuju se potapanjem

biljaka u uljima i ostavljaju se određeno vrijeme mirovati. Učenici izrađuju

macerate: Gospine trave ( Kantarionovo ulje ); Nevena; Lavande...

Učenici samostalno osmišljavaju i kreiraju vlastite sapune koristeći pripravljene

macerate, prehrambene boje, glicerinsku bazu i osušene dijelove biljaka.

Mirisne soli

Učenici izrađuju mirisne soli koristeći kuhinjsku sol, osušene djelove biljaka,

macerate i prehrambene boje.

Učenici pravilno skladište sušeno aromatično bilje i pripravljene proizvode.

Osmišljavaju logo te izgled ambalaže.

Izrađuju letke sa karakteristikama biljnih vrsta, njihovim ljekovitim svojstvima i

načinom primjene proizvoda.

Organiziraju prodajnu izložbu s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje

vrta.

 


Obrtničko - industrijska škola u Imotskom