preskoči na sadržaj

Obrtničko - industrijska škola u Imotskom

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Korisni linkovi

Dnevne novosti
Anketa (mala)
e-upisi su ispunili moja očekivanja
Zaštita osobnih podataka

RSS Reader
www.skole.hr/odgoj
28.09.2020. 08:38
Izjave kojima potičemo djecu na ljutnju
Kada se dijete vrati kući iz škole, roditelji imaju potrebu odmah saznati kako mu je bilo u školi, što je novo naučilo, što je dobilo za zadaću, do kada treba napisati lektiru… Obično roditelji nisu zadovoljni neodređenim odgovorom koji dobiju i slijeganjem ramenima te nastavljaju s pitanjima u strahu da ih vlastito dijete ne isključi iz života.

18.09.2020. 08:45
Kako se nositi s izazovima prijateljstva u osnovnoj školi?
Kada djeca krenu u školu još su uvijek mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane svojih roditelja, a moguće i braće i sestara. Uz to je vjerojatno i da ste ih vodili u jaslice, vrtić, na predškolske i ostale grupe kako bi im pomogli u socijalizaciji.  

04.09.2020. 11:30
Peti razred: vrijeme novih početaka i promjena
Peti je razred velika prekretnica u životu svakog roditelja i njihovih školaraca. Određena sigurnost, zaštićenost i omiljena učiteljica ili učitelj razredne nastave zauvijek ostaju lijepa uspomena na same početke školovanja. Čak i bezbrižnosti na neki način dolazi kraj. 

28.08.2020. 08:55
Pripreme za novu školsku godinu
Ljetni praznici prošli su gotovo u trenu. Djeca su se odmorila, sazrela, promijenila i narasla i spremna su za nove pobjede i uspjehe. Posljednji se dani ljetnih praznika mogu pametno i kvalitetno organizirati i provesti u pripremanju za prvo polugodište. 

26.08.2020. 08:30
Smjernice za uspješnu suradnju između roditelja i nastavnika
Odnos i suradnja između roditelja i nastavnika jedna je od ključnih stavki u odgojno-obrazovnom procesu djeteta. Uzajamna i kvalitetna suradnja, poštivanje razlika i iskrena komunikacija pomoći će vama, kao roditelju, ali i nastavniku kako biste zajedničkim radom pratili rad, uspjeh vašeg djeteta, ali i eventualne probleme i poteškoće koji se mogu pojaviti tijekom školske godine. 

21.08.2020. 09:05
Kako pomoći djetetu nositi se s traumom?
U posljednje vrijeme suočeni smo s mnogobrojnim tragedijama i poteškoćama u kojima stradavaju djeca i mladi. S traumatičnim događajima i situacijama teško se nose i sami odrasli, ali i djeca kojoj je potrebno na adekvatan način objasniti što se dogodilo. Mnogi su roditelji zbunjeni i nisu sigurni kako i na koji način pristupiti djetetu i razgovarati s njime o traumatičnim događajima kojima su djeca izložena. 

12.08.2020. 08:40
Djeca naviknuta na roditeljsku pomoć
San je svakog roditelja imati samostalno dijete koje redovito izvršava sve svoje obveze i dužnosti, pristojno je i s poštovanjem se odnosi prema odraslima, a nadasve je samostalno. Upravo je dostizanje samostalnosti jedan od najtežih zadataka pred kojim roditelji mogu pokleknu, iz različitih razloga.

06.08.2020. 09:30
Ljetna dječja prijateljstva: uspomena za čitav život
Planirate li obiteljsko ljetovanje ili godišnji odmor? Uz klasične pripreme, prisjetite se vlastitih ljetnih praznika kada ste bili dijete. Sigurno ćete se sjetiti novih prijatelja i društava koje ste stekli u tim danima bezbrižnosti. Vaše je dijete sada već dovoljno veliko da i samo sklapa ljetna prijateljstva koja mogu i ne moraju potrajati, ali je njihova bit da ostanu u lijepom sjećanju, možda se nastave kroz život, a možda i završe u suzama i razočaranju. Bez obzira na ishod, kao roditelj budite spremni i saznajte u nekoliko savjeta i prijedloga na koji način biste trebali usmjeriti dijete i postaviti se u određenim situacijama.

31.03.2020. 15:04
Kako organizirati nastavu u kući
Kriza s koronavirusom nametnula je roditeljima, uz ionako zahtjevnu ulogu roditelja, još jednu složenu ulogu - ulogu učitelja. U kontekstu aktualne situacije, mnogi roditelji nalaze se pred zahtjevnim zadatkom balansiranja između radnih i kućanskih obveza te planiranja dječjih aktivnosti.

31.03.2020. 08:57
Kako održati obiteljsku ravnotežu i djeci približiti trenutnu situaciju?
Hrvatski Crveni križ pripremio je dva materijala, smjernice i praktične upute na koji je način važno razgovarati s djecom u trenutnim okolnostima te kako organizirati obiteljski život. Cilj izrađenih materijala je umanjiti negativne posljedice epidemije bolesti COVID-19 na psihofizički razvoj djece.

30.03.2020. 13:08
Kako biti podrška djetetu u nošenju sa strahom od potresa?
Odgojno savjetovalište Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu pripremilo je materijal "Kako biti podrška djetetu u nošenju sa strahom od potresa?". Materijal je nastao na temelju potreba iskazanih od strane brojnih roditelja i skrbnika, a može se naći u nastavku. 

18.10.2019. 10:33
Predavanje „Uloga roditelja u djetetovu učenju“
Predavanje „Uloga roditelja u djetetovu učenju“ održat će se u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine, s početkom u 18 sati u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a.

23.09.2019. 15:58
Što je kritička pismenost i kako je razvijati kod djece
Kritička medijska pismenost ne označava pristup koji se protivi medijima, već pristup koji uključuje radoznalost, istraživanje i propitivanje medija. Djeca takav pristup mogu početi vježbati vrlo rano, tako da s drugima istražuju i analiziraju medijske sadržaje, razmišljaju o točnosti medijskih informacija i pouzdanosti njihova izvora.

21.08.2019. 09:27
Informirajte se i postavite ograničenja u kupnji igra i aplikacija
Mnogi će se roditelji neugodno iznenaditi kada vide da je dijete, bez njihova znanja, potrošilo novac na novu igru ili aplikaciju, ili na neke dodatne mogućnosti u inače možda i besplatnoj igri. Dobro je znati da se ovakvo nešto može dogoditi i unaprijed se informirati, razgovarati i dogovoriti  pravila  s djetetom i, ako smatrate da je potrebno, postaviti ograničenja na uređaju.

16.08.2019. 10:14
Kako pripremiti dijete za školu
Polazak djeteta u školu predstavlja veliku promjenu u životu djeteta, ali i ostatka obitelji. Poznato je da je obitelj najvažniji čimbenik u razvoju emocionalnih i socijalnih sposobnosti djeteta. Dijete kojem je posvećena potrebna pažnja i koje se unutar obitelji osjeća prihvaćenim, lakše će se prilagoditi na nove i nepoznate situacije te ih savladati. Djetetu je važno dati priliku i ostaviti mogućnost da uči na vlastitim iskustvima čime će steći samosvijest, ali i samostalnost što je u konačnici potrebno i za uspješno školovanje.

14.08.2019. 09:09
Uloga roditelja u usmjeravanju djeteta u sport
Neki roditelji skloni su savjetovati se sa sportskim stručnjacima (npr. trenerima) kako bi lakše donijeli odluku koji sport odabrati za svoje dijete. Međutim, za djecu u dobi od 5 do 10 godina to nije neophodno. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete.

09.08.2019. 09:17
Kako poboljšati koncentraciju djeteta?
Kada školarac provodi sate za radnim stolom, a ocjene su osrednje ili loše, u mnogim se obiteljima pale alarmi. Zašto rezultat izostaje? Kako đaku pomoći? Treba li ga dodatno disciplinirati i tjerati da uči više? "Ljubav prema knjizi, čitanju i učenju nešto je što se razvija od malih nogu. Postoji mnogo načina kako se to može postići. Jedan od njih je, primjerice, redovito čitanje slikovnica prije spavanja dok je dijete još posve malo, pričanje priča o kojima se poslije s djetetom razgovara, a dobro je i da su knjige općenito dio djetetova okruženja i okoline.

08.08.2019. 09:32
Kako pohvala utječe na dječji razvoj
Pozitivna povratna informacija intuitivno se čini kao neupitno pozitivan način komunikacije roditelja i odgajatelja s djecom, no način na koji je ona formulirana i prenesena djeci može imati različite implikacije za dječji psihički razvoj.

07.08.2019. 10:05
Djeca i svađanje: što djeca uče kroz sukobe
U mnogim obiteljima vlada mišljenje da je sklad pod svaku cijenu bolji od sukoba, no sukobljavanje je sastavni dio svakodnevnog života s kojom se djeca trebaju naučiti nositi. U sukobu i nadmetanju djeca odmjeravaju vlastite snage i pri tomu uče procjenjivati sebe i druge, pokušavaju izboriti i osigurati svoj položaj unutar obitelji, ali i u krugu vršnjaka.

02.08.2019. 12:11
Važnost socijalnih vještina u rješavanju sukoba
Škola je djetetu drugi dom, tamo provede najveći dio svoga djetinjstva. Prelaskom iz vrtića u školu dijete dolazi u dodir s novom okolinom gdje se treba afirmirati kao član nove zajednice.  Kako bi afirmacija prošla što uspješnije bitne su socijalne vještine.   

19.07.2019. 10:15
Što učiniti kada se tinejdžer neprikladno ponaša prema roditeljima?
Na sami spomen puberteta, velik broj roditelja osjeti paniku i strah od promjena koje će njihov tinejdžer proći i koje će se odraziti na ponašanju najviše usmjerenom prema roditeljima. Uobičajeno je mišljenje da su svi tinejdžeri problematičnog ponašanja od bezobzirnog i neprikladnog odgovaranja, nepoštivanja i kršenja pravila, skloni pogrešnim i neispravnim odlukama i dr. Međutim, je li doista tako ili možda čak bolje pitanje, mogu li se takve situacije ipak predvidjeti i izbjeći u određenoj mjeri?

04.07.2019. 10:43
Mobiteli ozbiljno ugrožavaju san djece i roditelja
Višesatno gledanje u ekrane pametnih telefona, tableta i ostalih sličnih uređaja postala je naša svakodnevica. Osim što su poslovi 21. stoljeća usko vezani uz računala, svoje slobodno vrijeme počeli smo sve više provoditi uz pametne uređaje. Roditeljima, djeci, pa i bakama i djedovima, promijenile su se navike korištenja medija, što dovodi i do promjena u obiteljskim odnosima.

28.06.2019. 10:46
Kad je djeci dosadno – kako ograničiti vrijeme uz medije tijekom praznika
„Dosadno mi je!“ Vjerojatno ćete tijekom praznika češće nego inače čuti ove riječi, a i veće su šanse da ćete nakon njih djetetu dopustiti da gleda televiziju ili se igra na tabletu.

03.05.2019. 09:31
Kako odrediti koliko vremena dijete smije provoditi pred ekranom i na internetu
U posljednje se vrijeme često postavljaju pitanja koja potiču na kritičko promišljanje treba li djeci tehnologija, koji su sadržaji za njih primjereni ili ne, trebaju li djeca biti na društvenim mrežama i između ostalog koliko točno vremena dijete smije provesti ispred ekrana i na internetu.

16.04.2019. 10:45
Prijelaz iz osnovne u srednju školu – što očekivati i kako se pripremiti?
Vaše se dijete nalazi na kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Ostalo je svega nekoliko mjeseci do završetka jednog poglavlja i početka novog. Prelazak iz osnovne u srednju školu, velika je promjena za koju se potrebno dobro i temeljito pripremiti. 

13.03.2019. 10:29
Smjernice za uspješno pisanje domaće zadaće
Domaća zadaća nije uvijek aktivnost koju djeca osobno preferiraju i koju izvršavaju s osobitim entuzijazmom. Međutim, zadaća je dio školskih obveza i ona je kao takva obvezna. Vrlo često, niti roditelji niti djeca, na kraju radnog dana nemaju dovoljno strpljenja kako bi se zadaća izradila sa što manje stresnih situacija, odugovlačenja, izbjegavanja, ponekad i svađa.

07.02.2019. 08:20
Zašto je zajedničko čitanje važno?
Iako zajedničko čitanje možda više odgovara djeci predškolske dobi, preporučamo vam da nastavite s ovom aktivnošću sve dokad će vaša djeca za to imati interes, bez obzira koliko godina imaju. Zajedničko čitanje roditelja i djece, ponajprije je kvalitetna aktivnost u kojoj je težište na zajednički provedenom vremenu, zbližavanju i razgovoru. 

05.02.2019. 09:52
Znate li koje društvene mreže i aplikacije koriste vaša djeca?
Danas gotovo sva djeca školske dobi koriste različite  društvene mreže  i mobilne  aplikacije . Društvene mreže nalaze se na internetu, što znači da ih se može koristiti na različitim uređajima: računalima, laptopima, tabletima i pametnim telefonima. 

02.01.2019. 09:33
Digitalni vodič za sigurno igranje videoigara – za roditelje i djecu
Jeste li znali da više od 2,3 milijarde ljudi na svijetu aktivno igra  videoigre , a da prosječni igrač videoigara ima 34 godine? U Hrvatskoj svako četvrto dijete u dobi od 9 do 17 godina svakodnevno ili skoro svakodnevno igra igre na internetu, a svako četvrto dijete predškolskog uzrasta igra igraće konzole.

30.11.2018. 09:10
Što je kritička medijska pismenost i kako je razvijati kod djece?
Kritička medijska pismenost ne označava pristup koji se protivi medijima, već pristup koji uključuje radoznalost, istraživanje i propitivanje medija. Djeca takav pristup mogu početi vježbati vrlo rano, tako da s drugima istražuju i analiziraju medijske sadržaje, razmišljaju o točnosti medijskih informacija i pouzdanosti njihova izvora. To su važna pitanja koja treba razmotriti čitava obitelj jer mediji donose mnoštvo informacija među kojima ima i netočnih, pristranih ili lažnih. Što bolje razumijemo medije, to ih bolje i kvalitetnije možemo koristiti.

07.11.2018. 09:05
Kako mobitel utječe na pisanje zadaće i učenje
Ima li vaše dijete, dok uči ili piše zadaću, kraj sebe mobitel i usput se dopisuje s prijateljima i provjerava novosti na društvenim mrežama, uvjereno kako je odlično u multitaskingu ?

21.09.2018. 08:37
Kako roditelji mogu smanjiti negativan utjecaj medija na djecu
Aktivno posredovanje gledanja audiovizualnih sadržaja podrazumijeva različite aktivnosti u kojima roditelji s djecom razgovaraju o sadržajima koje će gledati i zašto, odnosno o sadržajima koji nisu primjereni za gledanje i zašto te o sadržajima koje su gledali i kako su ih razumjeli. Pritom je važno da roditelji budu vodiči djeci kroz programske sadržaje, tumače ih i interpretiraju, pojašnjavaju i o njima raspravljaju i daju mišljenja.

30.08.2018. 11:45
Kako nakon praznika ponovo uvesti pravila o korištenju medija
Je li više slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci i za vas i vašu djecu značilo više gledanja televizije, igranja videoigara i surfanja internetom? Čak i ako se inače dosljedno držite pravila o tome koliko vremena u danu djeca smiju provesti uz medije, možda ste, kao i mnogi drugi roditelji, preko ljeta bili nešto popustljiviji. Online anketa na mrežnim stranicama Medijske pismenosti  pokazala je da 58 posto djece tijekom praznika  provodi više vremena uz ekrane nego inače.

24.08.2018. 10:15
Kako s djecom analizirati medijske sadržaje
Jedna je od najvažnijih stvari koju možete napraviti da biste odgojili medijski mudru djecu, koristiti medije zajedno s njima. To uključuje slušanje njihove glazbe, gledanje televizije, filmova i videa i igranje videoigara u kojima oni uživaju. Iako je i sama vaša prisutnost tijekom korištenja medija važan korak, ovo je također odlična prilika da pomognete svojoj djeci da kritički razmišljaju o medijskim sadržajima, postavljajući im pitanja, a ponekad i nudeći svoje odgovore.

10.08.2018. 08:57
Sigurnost na društvenim mrežama – savjeti za tinejdžere
Vaš je tinejdžer samostalna mlada osoba, koja ostavlja dojam da je upoznata s prednostima i nedostacima s kojima se susreće na društvenim mrežama. Tinejdžerima i mladim ljudima, društvene su mreže poput normalnog odlaska na kavu, međutim bez obzira na samosvjesnost doba u kojem žive, nisu uvijek upoznati s potencijalnim rizicima i opasnostima u koje se mogu dovesti.

09.08.2018. 08:19
Smjernice kako pomoći djetetu u pronalasku prijatelja
Na početku svake školske godine, nakon dugog toplog ljeta, djeca se ponovo susreću sa svojim školskim prijateljima i kolegama s kojima provode većinu svakodnevnice. Poneka će djeca preseliti u novi razred ili školu, poneka će započeti osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje i školovanje. Vraćanjem u školske klupe djeci često puta najveći stres predstavlja upravo stjecanje novih prijatelja i prilagodba na novu sredinu i okolinu.

02.08.2018. 11:28
Osam digitalnih vještina koje roditelji trebaju naučiti svoju djecu
Društveni i ekonomski utjecaj tehnologije ubrzano se rasprostranjuje. Brzina i opseg informacija  eksponencijalno se povećava. Stručnjaci predviđaju kako će 90% ukupnog stanovništva uskoro biti spojeno na internet. Uz internet stvari (IoT) uskoro će digitalni i fizički svjetovi biti spojeni. Ove promjene najavljuju uzbudljive mogućnosti, ali također stvaraju nesigurnost; a djeca naći u središtu ove dinamične promjene.

31.07.2018. 11:23
Suradnja između roditelja i učitelja
Jedna od bitnih odrednica pedagoški djelotvorne škole je razvijena suradnja s roditeljima. Ukratko, suradnja predstavlja zajedničko djelovanje i pregovaranje koje je usmjereno prema nalaženju rješenja, odnosno novog, zajedničkog polazišta.

30.07.2018. 09:27
Samopouzdanje tinejdžera
Zatvorite oči i zamislite da ste ponovo tinejdžer. Sjetite se kako ste očajno željeli biti prihvaćeni među školskim prijateljima i izgledati što je više moguće „cool“. Sad zamislite da ste Željka, petnaestogodišnjakinja. Željka je atraktivna, pametna, a ipak osjeća veliku razliku između sebe i ostalih tinejdžera u svojoj blizini, koje smatra puno privlačnijima.

26.07.2018. 13:36
Glavne smjernice za unaprjeđenje zdravlja djece
Zdravi stil života od neprocjenjive je važnosti upravo u ovom životnom razdoblju. Dječji organizam intenzivno raste i razvija se, a to je praćeno naglim intelektualni i emocionalni napretkom. Kako bi dijete u svakom od tih područja moglo ostvariti svoj maksimalni potencijal, životni uvjeti djeteta moraju biti najbolji mogući.

24.07.2018. 15:12
I roditelji lažu
Roditelji često govore da je iskrenost najbolje rješenje, no redovito lažu svojoj djeci u cilju utjecanja na njihova ponašanja i emocije. Otkriće je to istraživača sa Sveučilišta u Torontu i Sveučilišta u Kaliforniji kojim se prisjećamo zanimljivih članaka objavljenih na Biologiji te nakratko odlazimo u  2009. godinu.

04.07.2018. 16:03
Roditelji, obratite pažnju na dobne oznake
Djeca različite dobi različito doživljavaju i razumiju isti medijski sadržaj pa dobne oznake roditeljima mogu pomoći kod odabira primjerenog i sigurnog sadržaja

27.06.2018. 13:45
Kako kod djece razvijati kritičku medijsku pismenost
Kritička medijska pismenost ne označava pristup koji se protivi medijima, već pristup koji uključuje radoznalost, istraživanje i propitivanje medija. Djeca takav pristup mogu početi vježbati vrlo rano, tako da s drugima istražuju i analiziraju medijske sadržaje, razmišljaju o točnosti medijskih informacija i pouzdanosti njihova izvora. 

20.06.2018. 08:53
Razlozi zbog kojih dijete ne želi ići u školu (drugi dio)
U prvom smo dijelu teksta pisali o mogućim razlozima zašto dijete ne želi ili odbija ići u školu. Među navedenim razlozima bilo je vršnjačko zlostavljanje, koje danas osim u fizičkom obliku dolazi i u obliku virtualnog zlostavljanja ( eng. cyberbullying ), loše ocjene i uspjeh u školi, životne promjene poput preseljenja u drugu školu ili grad.

12.06.2018. 08:36
Poticanje djece na čitanje za vrijeme školskih praznika
Uskoro započinju dugo iščekivani školski praznici i za djecu, ali i roditelje. Torbe, knjige, bilježnice i školsko gradivo također odlaze na zasluženi odmor, ali postavlja se pitanje je li dobro da djeca provedu dva mjeseca ljetnih praznika bez čitanja i doticaja s knjigom?

16.03.2018. 08:30
Razlozi zbog kojih dijete ne želi ići u školu (prvi dio)
Gotovo da i ne postoji roditelj koji u školskom obrazovanju svojeg djeteta nije doživio da dijete odbija ići u školu. Uglavnom je riječ o bezazlenim situacijama u kojima se izbjegavaju određeni testovi, obveze ili se radi i o mogućem testiranju roditelja i dokle se mogu pomaknuti određene granice. Takva razdoblja kratko traju i radi se o prilagođavanju na novu školu, sredinu, razred ili novim obvezama s kojima se dijete suočava. 

21.02.2018. 10:43
Postavite pravila – kada, koliko dugo i kakve sadržaje djeca mogu pratiti u medijima
Regulacija količine, vremena i uvjeta uporabe medijskih sadržaja, kao i same vrste sadržaja koje djeca mogu gledati, može imati značajan utjecaj na to kakve će učinke  mediji  imati na djecu i adolescente. Na primjer, djeca čiji roditelji ograničavaju količinu pristupa medijima manje gledaju audiovizualne sadržaje, a postoje dokazi i da u prosjeku imaju bolji uspjeh u školi, manje spolnih stereotipa i manje strahova od bivanja žrtvom nasilja u stvarnome životu.

19.01.2018. 12:48
Mediji mogu biti podrška učenju i slobodnim aktivnostima
Informiranje, učenje, povezivanje s drugima i zabava danas se u velikoj mjeri odvijaju putem medija. Roditelji ne moraju biti stručnjaci za sve medijske fenomene koji bi mogli zanimati djecu; medijski odgoj prije svega zahtjeva prisutnost, interes za život djeteta i spremnost za razgovor o različitim temama vezanima za medije – stoji u uvodu Priručnika za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji”, koji je izdao finski Nacionalni audiovizualni institut uz financijsku podršku Europske unije, a dostupan je i  na engleskom jeziku .

07.12.2017. 08:30
Pripremanje djeteta na samostalnost (drugi dio)
Što znači biti samostalan? Samostalna je osoba ponajprije neovisna i sposobna donositi i provoditi vlastite odluke, samostalno živjeti i djelovati u zajednici u kojoj živi, ali isto tako znači da prihvaća odgovornost za svoje odluke i postupke. Što znači samostalnost za dijete? Iznimno puno jer je to jedan od najvažnijih koraka koji ga vode prema odrastanju i zrelosti.

05.12.2017. 10:01
Mobitel ili tablet prije spavanja? Utjecaj ekrana na dječji san
Kada dođe vrijeme za odlazak na spavanje, za mnoge roditelje počinje prava noćna mora. Odbijanje odlaska u krevet, vika i plač samo su neki od problema s kojima se susreću izmoreni roditelji. Nažalost, često nisu svjesni pravog razloga, a to mogu biti jarki ekrani.

22.11.2017. 10:30
Pripremanje djeteta na samostalnost (prvi dio)
Na djetetovoj je samostalnosti potrebno raditi od najranije dobi. U početku dijete pokazuje da je samostalno u pospremanju igračaka, svoje sobe ili kutka za igranje, odlaganja suđa u sudoper i dr. Dijete također pokazuje samostalnost u prihvaćanju i provođenju pravila koja su uspostavljena između njega i roditelja te na taj način gradi svoju samostalnost, ali i povjerenje roditelja. 

15.11.2017. 09:50
Kako roditelji mogu poučavati djecu novim vještinama
Na nastavnicima je iznimna odgovornost poučavanja i prenošenja znanja koju svakodnevno provode u odgojno-obrazovnom procesu učenika. Međutim, roditelji također mogu sudjelovati u poučavanju vještina važnih za budućnost djece 21. stoljeća. 

21.09.2017. 10:30
Sigurnost djece na internetu, društvenim mrežama i ulici
U posljednjih se nekoliko mjeseci sve više susrećemo s vijestima u medijima o negativnim i posljedičnim pričama u kojima maloljetno dijete susreće stranca uživo i na internetu i pritom se nađe u iznimnoj opasnosti. Roditelj u ovim slučajevima ima jednu od glavnih uloga u kojoj je potrebno posvetiti posebnu pozornost edukaciji djeteta i na što treba paziti ako često koristi internet, društvene mreže ili susreće pretjerano slatkorječivog stranca na ulici.

07.08.2017. 10:40
Kako zaustaviti bullying?
Ponaša li se vaše dijete kao nasilnik ili se osjeća kao žrtva ili je jednostavno promatrač, a netko drugi je zlostavljač, važno je na nastalu situaciju gledati ozbiljno.

04.08.2017. 10:14
Kako kvalitetno komunicirati s tinejdžerima?
Većina roditelja sa strahom reagira na ulazak djeteta u pubertet. Prisjećajući se naših mladenačkih godina, znamo da odgajanje adolescenata nije jednostavno i postavljamo si niz pitanja, primjerice što učiniti kad se uvučemo u još jednu svađu oko prijatelja, odjeće ili izlazaka?

01.08.2017. 09:12
Ubrzano aktivno učenje
Što je ubrzano učenje? Kada učimo u uobičajenim situacijama (uz knjigu ili učitelja), u osnovi koristimo tek 20 posto naših intelektualnih sposobnosti. Međutim, naš potencijal tijekom učenja nije predefiniran i ograničen.

27.07.2017. 13:26
Psiholog u školi
Što je školska psihologija? Što je posao školskog psihologa? Bavi li se školski psiholog samo učenicima ili je tu i za potrebe nastavnika – odnosno: tko su korisnici školskog psihologa?

27.07.2017. 08:49
Terapija igrom
Terapija igrom (play therapy) je psihoterapijski pravac utemeljen na teorijskim postavkama Virginie Axline, Carla Rogersa, Donalda Winnicota, Violet Oaklander. Njihove teorijske postavke ističu da su djeca sposobna, od najranije dobi, donositi odluke i preuzimati odgovornost u skladu s njihovom dobi i sposobnostima. Ako su te sposobnosti razvijene, dijete će postati sretnije, zadovoljnije i sigurnije u sebe. Sretno dijete se bolje razvija i prihvaća razumne autoritete te se ponaša odgovorno za sebe i druge.

26.07.2017. 08:00
Zašto dečki ne čitaju?
Mnogi pametni dječaci ne vole čitati ili čitanje smatraju razbibrigom, odnosno aktivnošću djevojčica. Drugi su, pak, prezauzeti ostalim aktivnostima kako bi otvorili knjigu ili su možda izgubili pouzdanje. Da moraju birati, mnogi bi radije pojeli tanjur variva od poriluka nego pročitali knjigu o Heidi.

20.07.2017. 15:31
Putokaz za mudro korištenje medija u obitelji: 22 pitanja za roditelje
Koliko vremena dnevno trošimo na medije? Biramo li sami sadržaj koji gledamo ili se jednostavno prepuštamo onome što se nudi? Bojimo li se da netko ne sazna kakve su naše medijske navike?

13.07.2017. 10:02
Kad je djeci dosadno… Kako ograničiti vrijeme uz medije tijekom praznika
Ako unaprijed odredite pravila o korištenju medija, lakše ćete se oduprijeti iskušenju da dopustite djeci gledanje televizije ili igranje na tabletu svaki put kad ne znaju što bi sa sobom.

30.06.2017. 10:20
Popravak ili pad razreda na kraju školske godine: Što učiniti?
Razlozi popravka ili pada razreda na kraju godine mogu biti različiti. Dijete u tim trenucima zasigurno prolazi mnogobrojne negativne osjećaje koji uključuju frustraciju, pad samopoštovanja, osjećaj neuspjeha, tugu i strah. Roditelji s druge strane mogu osjećati razočaranje prema svojem djetetu, nastavniku ili obrazovnom sustavu općenito. Nakon prvotnog šoka, ljutnje i straha kako će se cjelokupna situacija odraziti na sve, potrebno je poduzeti korake koji će negativnu situaciju pretvoriti u iskustvo iz kojeg će se mnogo toga naučiti i nastojati više ne ponavljati pogreške koje su se možda dogodile.

27.06.2017. 09:20
Što sve brine tinejdžere?
Često je mišljenje kako djeca i tinejdžeri žive bezbrižan život u kojem nema briga i strahova. Djeca mlađe dobi proživljavaju različite strahove i nisu u potpunosti svjesni stvarnosti i svakodnevnice koja ih okružuje, međutim tinejdžeri se suočavaju sa strahovima kojih su itekako svjesni i u bezbroj slučajeva ne znaju kako reagirati, što mogu učiniti i što bi se sve moglo dogoditi. 

18.05.2017. 12:40
Interes za čitanjem kod starije djece i tinejdžera
Od trenutka kad djeci pokažemo njihovu prvu knjigu pripovjedaka ili pjesmica, započinje njihovo putovanje kroz svijet čitanja. To putovanje uključuje njihovo prvobitno iskustvo slušanja riječi koje su im pročitane; njihovo rano zanimanje za tiskani tekst; njihovu rastuću sposobnost da čitaju samostalno; pojavu vlastitog čitalačkog ukusa; stvaranje navike čitanja u odrasloj dobi; i njihovu konačnu ostavštinu čitalačkih navika vlastitoj djeci.

27.04.2017. 09:06
Simptomi i uzroci dječje depresije
Depresija je tiha bolest 21. stoljeća, bolest o kojoj se nerado govori i razgovara, bolest koja je stvarna i koja je još uvijek trpi određeni tabu u društvu. Mnogi odrasli oboljeli od depresije skrivaju i nose teret srama i obilježenosti u društvu, a bolest nažalost nije zaobišla djecu niti mlade. Mnogima nepojmljivo i neprihvatljivo, ali depresija također pogađa djecu iz različitih razloga. 

17.03.2017. 09:25
Kako pomoći djetetu u rješavanju svađa i problematičnih situacija
Djeca različitih dobnih uzrasta nerijetko dolaze kući neraspoložena, tužna i zabrinuta zbog svađa i problematičnih situacija s vršnjacima i prijateljima što uvelike utječe na njihovo ponašanje i integraciju u društvo. Roditelji u takvim trenucima imaju potrebu zaštititi dijete, ali njihov subjektivni pristup ponekada ne rezultira pozitivnim ishodom. Osnovnoškolska djeca i tinejdžeri u srednjoj školi imaju snažne emocije koje jednako snažno utječu na njihovu percepciju događaja i doživljaja drugih. 

24.02.2017. 09:37
Savjeti kako pomoći zaboravljivim tinejdžerima
Tinejdžeri na prelasku iz osnovne u srednju školu često vode bitku sa zaboravljivošću i organizacijom školskih i izvanškolskih obveza i aktivnosti. Potreba za sve učestalijim druženjima s vršnjacima, izlascima, društvene mreže, brojnije obveze i odgovornosti pogoduju zaboravljivosti. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako možete pomoći vašem tinejdžeru u boljoj organizaciji vremena.

03.02.2017. 10:46
Vole li djeca više svoju braću i sestre ili kućne ljubimce?
Ako se upita djecu, ona su zadovoljnija odnosom sa svojim kućnim ljubimcima nego s braćom i sestrama, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta Cambridge. Zašto dijete tako dobro slaže sa svojim psićem, a nešto manje sa sestrom ili bratom?„Svatko tko se prisjeti ljubimca iz djetinjstva, sjeti se osjećaja kada smo im se mogli obratiti za druženje i pouzdati se u njih, kao što to biva u odnosima između ljudi", navodi Matt Cassells, stipendist Sveučilišta Cambridge ( stipendija Gates Cambridge ) s odjela psihijatrije, koji je vodio studiju. 

05.01.2017. 09:04
Kako pomoći djetetu u odabiru srednje škole
Školski su praznici idealno vrijeme kada možete razmotriti ideje i želje u kojem smjeru će se kretati daljnje školovanje vašeg djeteta. Postoje djeca koja imaju čvrsti stav o tome koju bi srednju školu željeli upisati nakon osnovne i pritom je važno upitati ih koji su ključni argumenti i obrazloženja u njihovim stajališta. Djeca koja nemaju jasnu viziju daljnjeg školovanja, trebaju roditeljsku pomoć i usmjerenje.

28.12.2016. 11:02
Kako motivirati djecu za čitanje?
Školski praznici su idealno vrijeme za čitanje. Stoga vam donosimo pregled devet zanimljivih načina u kojima bi vaše dijete moglo naći motivaciju za čitanje i uranjanje u svijet knjiga.

15.12.2016. 09:28
Kako preživjeti tinejdžersko razdoblje i radne navike jednog tinejdžera (drugi dio)
Doba adolescencije. Razdoblje života kojeg se većina roditelja pribojava i iščekuje s velikom strepnjom. Je li roditeljski strah opravdan ili ne, individualno ovisi o svakom djetetu. Promjene će biti vidljive i u fizičkom, ali i psihičkom pogledu. Brojni roditelji čija su djeca donedavno s lakoćom rješavala školske i izvanškolske obveze, mogli bi se susresti s izazovom u kojem se čini kako ništa ne ide onako kako je bilo prije. Radne se navike stječu od najranije dječje dobi i što su one kvalitetnije, temeljitije i stabilnije, to će prijelaz u tinejdžersko doba biti manje stresan i buntovan.

10.10.2016. 10:08
Kako preživjeti tinejdžersko razdoblje (prvi dio)
Vaše je dijete ušlo u razdoblje puberteta. Nakon uspješnih prvih koraka, zubića, odlaska u vrtić i prebrođenih nižih razreda osnovne škole, svi roditelji gotovo u strahu očekuju razdoblje u kojem njihovo dijete postaje tinejdžer i time ulazi u najosjetljivije godine svog odrastanja. Do nedavno tiho dijete, koje kao da se još jučer u svojoj sobi igralo igračkama, preko noći postala je mlada osoba koja vodi dugačke razgovore na telefonu, uređuje se satima u kupaonici i traži dopuštenje kako bi navečer što dulje moglo ostati vani. Mnogi su roditelji manje spremni na promjene nego što su to voljni priznati. 

17.08.2016. 08:45
Braća i sestre - načini za promicanje skladnih odnosa
Suparništvo između braće i sestara često je među djecom. Svađe i sukobi normalna su pojava u svakom odnosu braće i sestara te oni ne znače da u tom odnosu nema ljubavi i iskrena prihvaćanja.

23.05.2016. 09:19
Poticanje kreativnosti kod djece
Dijete koje posjeduje odvažnost da samo pokuša stvoriti nešto novo i ne zadovoljava se gotovim sadržajima, nego se zabavlja njihovim mijenjanjem ili izmišljanjem novih, a pri tom uživa u samom postupku i ponosno je na rezultat - kreativno je dijete. Kako djetetu pomoći da bude kreativno? Kako ga potaknuti da umjesto zabavljanja isključivo gotovim sadržajem (televizijskim emisijama, komercijalnim igrama, kompjutorskim igricama) samo oko sebe traži i uočava sadržaje kojima se može koristiti za igranje i učenje te da samo smišlja i stvara?

19.05.2016. 08:50
Znakovi koji ukazuju provodi li dijete previše vremena igrajući video igrice
Tehnologija je svugdje oko nas i u potpunosti se ispreplela u živote odraslih ali i djece. Gotovo je nemoguće zamisliti dan bez pametnih telefona, kompjutera i tableta u svijetu odraslih ali i u svijetu mladih i djece. Teško je priznati kako djeca danas više vremena provode ispred malih ekrana nego u parkovima, praktičnoj igri sa svojim vršnjacima ili jednostavno u druženju, a da u cijeli koncept zajedničkog vremena nije upotrjebljen barem jedan od digitalnih uređaja. Naizgled simpatično i zapravo normalno za 21. stoljeće, ako se ne uspostave pravila i granice, cijela priča može krenuti smjerom koje niti jedan roditelj ne želi.

08.04.2016. 09:27
Normalne i zabrinjavajuće promjene u pubertetu
Adolescencija. Pubertet. Razdoblje koje skoro svaki roditelj očekuje sa zadrškom i blagim osjetom panike. Reklo bi se kako je takav osjećaj i strah potpuno opravdan jer ipak je to dio života u kojemu niti jedan roditelj ne može znati što ga sve očekuje. Razdoblje je to novog upoznavanja roditelja i djece, prepunog turbulentnih situacija, osjećaja, međusobnog prihvaćanja i prilagodbe. 

10.03.2016. 10:25
Roditelji, djeca i domaća zadaća
Rano usvojene radne navike temelj su kvalitetnog obrazovanja kojeg djeca grade od samog početka školovanja. Domaća zadaća jedna je od najbitnijih stavki u kojoj dolazi do upoznavanja i učenja kako odgovorno i savjesno pristupati zadatcima i obvezama koje zadaje školski sustav. Upravo domaćom zadaćom djeca stvaraju dobre radne navike koje će ih pratiti putem cjelokupnog školovanja i razvijati odgovoran odnos prema učenju, obvezama i sustavu.

18.02.2016. 08:55
Znakovi koji ukazuju kako je vaše dijete pod stresom
Iako zvuči pomalo nevjerojatno, nepobitna je činjenica kako se današnja djeca od najranijeg djetinjstva nalaze pod određenim količinama stresa. Kako to obično biva, nisu niti svjesni kako je stanje u kojem se nalaze zapravo stres i svatko od njih reagira na njega na svoj individualan način. 

26.01.2016. 08:45
Kako potaknuti dijete na učenje?
Djeca vole školu. Vole druženja i ponosni su kada nakon napornog učenja dobiju dobru ocjenu koja je realan dokaz njihovog truda i zalaganja. Nažalost, mnogima je upravo ocjena jedini motiv učenja. Danas, djeca najčešće i najviše ne uče zato kako bi nešto naučili već kako bi dobili dobru ocjenu. 

11.12.2015. 12:36
Važnost slušanja dječjih priča
Djeca uvijek imaju nešto važno za ispričati. Ponekada samo imaju potrebu podijeliti događaj iz svog života ili žele ispričati priču koju su zamislili. Često puta u trenutku svog žara za pričanjem priče bivaju zaustavljeni iz različitih razloga. Nezainteresiranost i nedostatak vremena jedni su od glavnih čimbenika zbog kojeg djeca teško pronalaze način kako ispričati svoju priču. Pričanje priča jednako je bitno koliko u učionici toliko i u samoj obitelji. Usvajanje procesa aktivnog slušanja dječjih priča uvelike može pozitivno utjecati na djetetov razvoj i način komuniciranja.

27.11.2015. 09:40
Komunikacija između roditelja i učitelja
Kada dijete krene u školu, osim prijateljstava koje gradi s drugom djecom u razredu, ono gradi i jedinstven odnos sa svojim nastavnicima. Toliko koliko je bitan kvalitetan i uspješan odnos između djeteta i nastavnika, jednako je tako bitan odnos između roditelja i nastavnika. Roditelji imaju svoja očekivanja i od svoje djece i od njihovih nastavnika koja ponekada nisu usklađena ili jednostavno ne nailaze na mogućnost uzajamne suradnje i razumijevanja. Način na koji će se odvijati komunikacija između nastavnika i roditelja uvelike će utjecati na sve razine odnosa, a najviše na samo dijete. 

04.11.2015. 09:00
Mladi njegovatelji - djeca iz tišine
S vremena na vrijeme u javnosti se pojavi priča o djeci koju je život primorao brinuti se o bolesnim roditeljima, bakama i djedovima - djeci iz tišine. Njihova požrtvovnost, zrelost te ponajprije odgovornost  zadivljuju čitatelje. Međutim, svjesnost o djeci koja su na sebe preuzela teške životne terete još uvijek je mala, gotovo nevidljivo primjetna. Baš poput njih. U tišini pokušavaju balansirati između obveza u obitelji i školski. Mladi njegovatelji, djeca koja više nisu djeca.

03.11.2015. 12:29
Djeca i prve simpatije
Donedavno ste sa svojim malcem bacali kamenčiće u more, učili ga da sam ide na zahod i pravilno drži vilicu, a sada vam je osvanuo s pričom o prvoj simpatiji. Zbunjeni ste i prvo što vam pada na um je da je prerano za simpatije i da ste vi svoju prvu ljubav imali tek u višim razredima osnovne škole.

21.09.2015. 10:53
Glazbena, uz osnovnu školu: Što sve treba znati?
Glazbeno je obrazovanje uvijek na ponos onima koji su ga prošli, a započinje paralelno s osnovnom školom, u nekim slučajevima čak i prije prvog razreda. Osnovna glazbena škola traje šest godina pa se djecu najčešće upisuje početkom trećeg razreda osnovne škole. Roditelji su često oni koji odabiru instrument i školu, no valja imati na umu da je dijete to koje će ga svirati i kojemu se mora svidjeti.

03.09.2015. 11:40
Ako tata i ti ne čitate, zašto ja moram?
Vaš je malac postao školarac i na red su počele stizati prve lektire. Iako se veselite povratku u djetinjstvo i ponovnom čitanju omiljenih Andersenovih bajki, njemu baš i nije do čitanja. Radije bi satima vježbao matematiku ili izrezivao kolaž nego prolistao bilo kakvu slikovnicu ili knjigu. Iako su neki malci jako zainteresirani za knjigu, a druge uopće ne privlači, važnu ulogu u izgradnji stava prema literaturi imaju roditelji.

21.07.2015. 11:22
Bijeg od jakog sunca: Zabavne igre u dnevnom boravku
Koliko god djeca voljela ljeto, teško im pada vremenski period od 11-16 sati kada je nepoželjno, čak i neizdrživo biti vani, tj. na suncu. S obzirom na ljetne praznike, ako su ostali kod kuće, najvjerojatnije će vrijeme provoditi ispred televizora ili računala.

06.07.2015. 11:39
Zašto nije dobro ignorirati "Meni je dosadno" i kako pomoći djeci?
Škola je gotovaaa! – veselit će se vaši maleni školarci i punim plućima zagnjuriti u dugo, toplo i bezbrižno ljeto. No mnogi od njih nisu toliko entuzijastični po pitanju viška slobodnog vremena, pa će roditelji vrzo brzo čuti staro, dobro, poznato:  “Dosadno mi je” .

08.06.2015. 13:36
Ideje za besplatnu ili vrlo jeftinu zabavu s djecom
Uskoro škola završava i iako djeca jedva čekaju praznike, vjerojatno ćete vrlo brzo od njih čuti kako se dosađuju. U tom trenutku, umjesto da im upalite televizor ili računalo, pokušajte s nekom od igara s popisa.

07.05.2015. 11:06
Što umjesto batina?
Svakom djetetu su potrebni poštovanje, fizička dobrobit, pohvala, pažnja, povjerenje, ljubav. Nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni. Ponekad roditelji ne žele povrijediti djecu, ali se nađu u situacijama kada su njihove želje za kontroliranjem jače od želja da ne povrijede. Koriste udaranje djece kao način da pokažu svoju ljutnju i neodobravanje djetetovog ponašanja.

05.05.2015. 09:43
Voli li vaše dijete školu?
Je li važno voli li dijete školu? Bez obzira koliko godina imamo, lako se prisjetimo svojih školskih iskustava, onih osoba i stvari koje su nas u školi veselile i onoga što nas je odbijalo od škole. Lako možemo odgovoriti na pitanje jesmo li voljeli školu. I to nam je pokazatelj koliko pridajemo važnost privrženosti školi u vlastitom životu.

16.04.2015. 11:04
Je li danas moguće djecu maknuti od ekrana?
Djeca danas provode mnogo više vremena pred ekranima nego što bi trebala, potvrđuju mnoga istraživanja. No postavlja se pitanje je li problem u ekranima ili u preporukama kad je riječ o djeci. Je li u današnje vrijeme – kad smo i privatno i poslovno okruženi računalima, tabletima, pametnim telefonima – realno očekivati od djece i mladih starosti od pet do 17 godina da provedu svega dva sata dnevno ispred ekrana?

09.04.2015. 11:02
Kako se roditelji mogu naučiti nositi s vlastitim izljevima bijesa?
Svakom se roditelju dogodi da vikne na svoje dijete. To su uglavnom trenutci kada roditelj biva frustriran do te mjere da to više ne može podnijeti. Ako tu negativnu energiju koju u trenutku osjeća pokuša ispoljiti vikanjem, velika je vjerojatnost da će jako uplašiti dijete. Samoregulacija je ono što nedostaje u ovakvim situacijama, jer ispoljavanje bijesa kroz urlanje nije dobro niti za roditelja niti za dijete.

24.02.2015. 08:53
Izazovi roditeljstva
Roditeljski stilovi u odgoju su različiti i često su vođeni iskustvom osobnog odrastanja. Mnogi roditelji misle da je njihova ljubav za djecu nešto što se samo po sebi razumije i ne pokazuju je otvoreno.

19.02.2015. 10:37
Kada kod logopeda?
Govor je složen proces koji se razvija od rođenja i mnogi su razlozi zbog kojih djeca dolaze u logopedski kabinet. Muči li vas pitanje treba li vaše dijete logopeda? 

06.02.2015. 13:00
Prevencija i intervencija, zaštita i sigurnost djece na internetu
Klub trudnica i roditelja Split u partnerstvu s Gradom Splitom, Društvom psihologa u Splitu, Udrugom Srma – Sinj, Crvenim križem –Gradska organizacija Supetar, a u suradnji s MUP-om PU Splitsko-dalmatinska i Gradskom knjižnicom Marka Marulića organizira radionice za roditelje i djecu od 5.- 8. razreda osnovne škole u sklopu projekata ŤSigurna mreža –prevencija internet nasilja kod djeceť pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

06.02.2015. 12:43
Kakav sam ja i vrijedim li?
Prosječni roditelj provede dnevno u prosjeku 14,5 minuta komunicirajući s djetetom. Od toga 12,5 minuta potroši na kritiziranje djeteta i njegova ponašanja. Stoga, ne čudi kako većina djece zaključi kako roditeljima nisu važna i kako ništa ne mogu učiniti kako treba.

22.01.2015. 10:37
Što je sramežljivost i kako je NE potaknuti kod djece?
U jednom su istraživanju djeca u dobi od 4 do 6 godina pitana koja bi hipotetska situacija kod njih izazvala sramežljivost: a) susret sa strancem ili b) pjevanje pred grupom djece.

16.01.2015. 15:17
Konzumacija brze hrane i školski uspjeh djece
Brojna istraživanja su pokazala da se djeca koja redovito konzumiraju brzu hranu, češće bore s pretilosti u ranoj dobi te brojnim zdravstvenim problemima u kasnijem životu. No prema novom istraživanju, brza hrana negativno utječe i na školski uspjeh djece. 

13.01.2015. 09:27
Poremećaji u ponašanju kod djece i otkrivanje uzroka za što bolji terapijski tretman
Agresija, buntovno i opoziciono ponašanje u djetinjstvu ne uzrokuje samo kratkoročne probleme za dijete, njegove prijatelje i obitelji. Ono istivremeno djecu stavlja pod rizik dugoročnih problema s mentalnim i fizičkim zdravljem. Postoji niz učinkovitih tretmana, ali ne reagiraju sva djeca na njih. Stoga neuroznanstvenici pokušavaju pronaći nove metode rada s takvom djecom koju treba prepoznati na vrijeme i dati im što precizniju dijagnozu uz individualni pristup.

04.12.2014. 15:54
Treba li djecu učiti o Djedu Božićnjaku?
Legendarna priča o postojanju Djeda Božićnjaka uveseljava generacije i generacije djece i školaraca. Roditelji djeci pričaju priču o Djedici, uče ih kako trebaju biti dobri ako žele da ih Djedica posjeti. Također, pisanje pisama s listom želja postalo je uobičajeno.

21.11.2014. 14:33
Vaš adolescent izložen je nasilju u vezi: Kako razgovarati?
Adolescentno razdoblje je ono u kojemu se mladi ljudi konačno odvajaju od primarne obitelji, razdoblje kada prestaju biti djeca, a nisu još odrasli. Mladi ljudi imaju snažnu potrebu za osamostaljenjem, donošenjem odluka o sebi i svom životu. U skladu s razvojnim procesima, pružaju snažan otpor savjetima koji dolaze od odraslih. Prijateljstva s vršnjacima u tom razdoblju postaju iznimno važna. Prijatelji daju emocionalnu podršku, pružaju savjete i informacije, a sve to pogoduje i razvoju samopoštovanja. 

27.10.2014. 13:30
„Mama, ja ne bih u školu“ – strah od odgovaranja, neuspjeha, testova i podsmjeha vršnjaka
Učenici su izloženi brojnim stresnim situacijama, pritiscima da postignu rezultate koji im omogućuju daljnji napredak u školovanju, a i ponašanja vršnjaka mogu biti neugodna, pa i opasna.

16.10.2014. 10:33
Unfooding ili što bi bilo kad bi djeca sama birala što će jesti?
Što će se dogoditi ako dopustite svom djetetu da samo odluči što će, kada i gdje pojesti? Hoće li polako ili brzo steći loše prehrambene navike, odabirajući čokoladu, kekse i kolače? Hoće li se razboljeti ili udebljati? Ili će postati zdravije i sretnije?

10.10.2014. 10:42
Naučite dijete da se uspoređuje samo sa sobom
Mnogi roditelji i učitelji uspoređuju djecu i naglašavaju tko je u nečemu najbolji. Iako to čine s dobrom namjerom i u želji da će uspjeh nekog djeteta potaknuti i ostale da se više trude. No, to se često ne dogodi.

09.10.2014. 10:46
Prehrana školaraca i obrazovanje roditelja
Djeca visokoobrazovanih roditelja konzumiraju više povrća i manje zaslađenih napitaka, prema rezultatima novog kanadskog istraživanja. Unatoč tome, kada je u pitanju zdrava prehrana u školi općenito, sva djeca pomalo podbacuju. 

03.10.2014. 11:06
Dijete i krađa
Ako o svom djetetu koje se primjeno ponaša, redovito uči i piše domaće zadaće, pomaže vam u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova imate gotovo idealnu sliku, teško ćete povjerovati i  suočiti se sa spoznajom da ono krade. Niti jednom roditelju nije lako govoriti o tom neugodnom problemu no bitno je s njim se suočiti, spoznati koji je razlog potaknuo dijete da nešto ukrade te kako pristupiti rješavanju tog problema.

18.09.2014. 11:30
Primjeren izbor slobodnih aktivnosti za dijete
Slobodne aktivnosti potiču dječji socijalni razvoj, omogućuju djeci prostor za vježbu i stjecanje novih vještina, najčešće su djeci zabavne. Nesigurna i povučena djeca, kao i ona nižeg samopouzdanja sklonija su procjenjivanju svojih vrijednosti kroz uspjeh u tim aktivnostima, a djecu koja školu uspješno savladavaju i imaju puno slobodnog vremena pa se ne miču od računala ili televizora treba zainteresirati nečim kreativnim, poticajnim i korisnim kako bi svoje slobodno vrijeme provodila što kvalitetnije.

11.09.2014. 11:21
Kako do odgovora na pitanje: Kako je danas bilo u školi?
Jeste li i vi među onim roditeljima koji redovito, svaki dan poslije škole na postavljeno  pitanje „ I, što je bilo danas u školi?“ dobijete isti odgovor „Dobro“ ili „U redu“ a da zapravo time niste saznali ništa o tome što se u školi zbivalo te ste zbog toga pomalo frustrirani?

21.08.2014. 11:48
Kvalitetno provođenje slobodnog vremena
Većina učenika odbrojavala je zadnje nastavne dane radujući se praznicima, kako bi uživala u aktivnostima kojima se nisu mogla dovoljno posvetiti tijekom nastavne godine. No, ima i učenika koji se ne znaju zabaviti, koji već nakon nekoliko dana praznika doživljavaju dosadu i ne znaju što bi sa sobom. No, praznici se već „troše“ i što sada raditi, kako kvalitetno provoditi slobodno vrijeme? 

21.08.2014. 10:20
Kako motivirati dijete na učenje?
Ako ste ikada sreli dijete u dobi od 3-4 godine primijetili ste da su prave male spužve, uvijek željni novih znanja i iskustava. Poznata vam je roditeljska žalopojka: "Nikako da prestane pitati zašto, kako, svaki odgovor nosi još 5 pitanja sa sobom." A tek ona neugodna pitanja, na koja nemamo odgovor ili zalaze u domenu intime, pa se roditelji preznojavaju, odgovaraju, izbjegavaju ili poklope dijete u nadi da će tome doći kraj. Na žalost, čini se da kraj dođe kad krenu u školu.

24.07.2014. 11:14
Vezanje uz majku – Harlow eksperiment
Zašto se dijete veže uz majku? Kao osnovni razlozi mogu se navesti to što ga hrani i pruža mu nježnost i toplinu. Ako se ti uvjeti odvoje i izazove se situacija u kojoj je dijete uplašeno, kojoj će se strani dijete prikloniti?

17.07.2014. 10:42
Pomozimo im da se zaljube u prirodu
Učiti djecu o prirodi i njezinim ljepotama i zakonitostima s ciljem da razviju ljubav i poštovanje prema okolišu, jedna je od najvažnijih zadaća koja se ne bi trebala učiti samo u vrtiću ili školi. Ukoliko vam se ova zadaća čini preteška, možete odahnuti, jer se zapravo radi o vrlo jednostavnim i zabavnim aktivnostima.

10.07.2014. 11:54
Kako se formira identitet u adolescenciji
Prema teoriji psihosocijalnog razvoja Erika Eriksona, psihologa i psihoanalitičara, razvoj čovjeka odvija se tijekom cijeloga života i to kroz osam stadija. Tijekom svakog stadija, osoba treba uspješno razriješiti tzv. razvojnu krizu specifičnu za pojedino razdoblje, što dovodi do prekretnice u razvoju. Nezdravo razrješenje pojedinog stadija negativno utječe na razrješenje svih ostalih faza koje slijede.

03.07.2014. 11:45
Što s nadarenom djecom?
Nadarena djeca su ona djeca koja imaju jedinstvene intelektualne potencijale kombinirane sa visokom motivacijom i kreativnošću u obavljanju pojedinih aktivnosti. 

12.06.2014. 13:48
Kako možemo pomoći djeci da se odupru pušenju?
Štetni učinci pušenja poznati su odavno, a statistike vezane uz ovu ovisnost su prilično crne. Prema podacima, u Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire 12 000 do 14 000 ljudi. Prevencija je najbolji način borbe protiv ove ovisnosti, prenosimo savjete roditeljima kako pomoći djeci da se odupru pušenju koje je objavio Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

06.06.2014. 12:23
Stres na kraju školske godine
Krajnje je vrijeme za sređivanje zaključnih ocjena, a vaše je dijete sve nemirnije? Sad mu podrška roditelja treba još više nego prije Vjerujemo da ni sami niste zaboravili što znači kraj školske godine. Hrpa testova i ispitivanja i ponavljanje gradiva od cijele godine… Za vašu je djecu to dodatni stres i u tom razdoblju bilo bi odlično kad biste ih mogli poštedjeti drugih stresnih situacija, a više im pomogli da svladaju predmete s kojima imaju problema. Ako vi niste u mogućnosti da im pomognete, nađite nekoga tko to može jer sigurnost u znanju smanjit će i stres.

05.06.2014. 11:29
Mali savjeti za poticanje odgovornosti i samostalnosti u djeteta
Poticati dijete u procesu formiranja vlastite individualnosti i samostalnosti izuzetno je složeno, no za roditelja i emocionalno izazovno. Roditelji radije osjećaju kako bi bili najsretniji kada bi uvijek mogli biti uz dijete. Nakon svega, njima je prirodno misliti da će uvijek ostati uz dijete, ispunjavati njegove potrebe, braniti ga od opasnosti, uglavnom, u svakom ga pogledu čuvati, štititi i voditi. Teško im je  zamisliti da bi ikada moglo biti drugačije. Zato djeci ponekad pokušavaju pomoći i više nego što im treba, te umjesto njih često obavljaju poslove koje bi  djeca mogla djelomično ili posve samostalno obaviti. Moramo ipak biti svjesni da im time nimalo ne pomažemo.

15.05.2014. 11:02
Treba li učenike poticati na (ruko)pisanje?
Novinski naslov poput „Rukopis izumire – U SAD-u se ne uče pisana slova, a u Hrvatskoj rukopis sve nečitljiviji“ navodi na razmišljanje o tome koliko je rukopis zapravo važan. Pisanje je ljudska vještina koja se razvijala godinama, a naši preci prenosili su je iz generacije u generaciju. Iz toga proizlazi pitanje imaju li ljudi modernog doba pravo marginalizirati tu vještinu i ponašati se prema njoj kao prema sporednoj stvari? Istina je da se danas sve više piše na računalima pomoću tipkovnica ili touchscreen-a, no rukopis je važan.

04.02.2014. 09:18
Koliko intervenirati i gdje je granica u pomaganju pisanja školske zadaće?
Za školarce koji neovisno i samostalno obavljaju školske obrazovne zadatke roditelji znaju reći "da ni ne znaju da imaju školarca" u smislu da im ne trebaju pomagati oko zadaća i nadzirati ih te imaju povjerenja da će dijete odgovorno obavljati sve zadatke. No nisu svi školarci jednako motivirani za postizanje školskih uspjeha. Njihovi su roditelji zbunjeni i često im je teško odrediti koliko zapravo trebaju intervenirati i gdje je granica kod pomaganja u pisanju školske zadaće.

10.01.2014. 16:24
Mladi i alkohol
Alkohol je najčešće prva ovisnost s kojom se mladi susreću, nerjetko se ne zaustavljajući samo na njemu. Hrvatska se, s oko 240 000 alkoholičara, od kojih se svega 3% liječi, nalazi u samom vrhu europskih država po konzumiranju alkohola. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice, prije svega u prevenciji ovog nemilog fenomena.

18.12.2013. 00:27
Kako razgovarati s mladima o spolnosti
Doba puberteta je razdoblje u razvoju djeteta koje najčešće počinje u 12. godini i završava u 15. kada započinje doba adolescencije. To je vrijeme kada se roditelji trebaju pripremiti na velike promjene koje će se dogoditi u svim aspektima razvoja njihovog djeteta. 

10.09.2013. 09:16
Savjeti roditeljima za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja školske djece
Zdravi stil života od neprocjenjive je važnosti upravo u ovom životnom razdoblju. Dječji organizam intenzivno raste i razvija se, a to je praćeno naglim intelektualni i emocionalni napretkom. Kako bi dijete u svakom od tih područja moglo ostvariti svoj maksimalni potencijal, životni uvjeti djeteta moraju biti najbolji mogući.

03.09.2013. 09:25
Strah od škole
„Ne želim ići u školu!“ česta je dječja pritužba na koju mnogi gledaju nenaklono – kao na prolazni dječji hir ili znak razmaženosti. Međutim, sve više istraživanja pokazuje da ta pobuna može biti znak straha od škole, odnosno školske fobije.

03.09.2013. 09:06
Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?
Dragi roditelji, započele su nove školske obveze vaših učenika. Kako bi bili što uspješniji, pročitajte naš članak, naoružajte se argumentima i objasnite svom tinejdžeru zašto navečer mora ugasiti računalo. Dragi tinejdžeri, žao nam je, ali ovo činimo za vaše dobro.

12.08.2013. 09:55
Dijete ostaje samo kod kuće po prvi puta - kako ga pripremiti?
Svaki roditelj si postavlja pomalo zastrašujuće pitanje kada je pravo vrijeme da njegovo dijete ostane samo kod kuće po prvi puta. Bili roditelji spremni na taj veliki korak ili ne, to je neizbježno i dogodit će se prije ili kasnije. Ostajanje djece ili djeteta samog kod kuće pokazat će kako u praksi funkcionira roditeljski odgoj, kako su djeca usvojila brojna upozorenja i upute roditelja i da li ih slušaju uopće. Velik je to korak i za djecu i roditelje.

30.07.2013. 14:30
Što roditelji trebaju znati o YouTubeu
YouTube je prozor u  čudesan svijet. Toliko zanimljivih materijala - obrazovnih, zabavnih, ili kreativnih se tamo može naći. No između videa o mačkama i crtanih filmova, tu je i puno neprimjerenih sadržaja. Pitanje je, kako ćemo mi, kao roditelji, pomoći djeci da sigurno surfaju YouTubeom?

26.07.2013. 12:43
Naučite svoje dijete kako reći "ne"
Rizično ponašanje i ovisnost kod djece i mladih, po nekim teorijama, nastaje kod mladih koji nisu zadovoljni položajem u vršnjačkoj skupini, uspjehom u školi ili sportu, komunikacijom u obitelji ili ljubavnim životom, pa počinju priznanje i uspjeh tražiti na neki alternativni način, često društveno neprihvatljiv. 

22.04.2013. 15:19
Normativi za prehranu učenika u školama
Pravilna prehrana osnovnoškolaca treba zadovoljiti potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osiguravaju hranjive tvari nužne za izgradnju tkiva (bjelančevine, željezo i kalcij), energija za metabolizam i tjelesnu aktivnost (masti i ugljikohidrati) te nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).

11.01.2013. 10:15
Motivirajte svoje dijete za učenje
Učenje je cjeloživotni proces. Započinje s prvim udahom izvan majčine utrobe i traje do kraja života. Najintenzivnije razdoblje života zaokupljeno učenjem je od djetinjstva do mladosti kada dijete, a kasnije mladi čovjek pohađa školu i kasnije možda fakultet, odnosno obrazuje se za svoje buduće zanimanje.

30.10.2012. 11:00
Savjeti za uspješan razgovor između roditelja i tinejdžera
Roditelj ste tinejdžera? Onda zasigurno znate koliko je teško uspostaviti zajednički jezik i porazgovarati s njima o bilo čemu. Svaki razgovor smatraju potencijalnom prijetnjom i očekuju da će biti zasuti drvljem i kamenjem, pa ga apriori odbijaju.

29.10.2012. 13:22
Neformalno učenje – potrebno, ali ne i priznato
Jeste li ikada pohađali radionicu o motivaciji, zapošljivosti, spolnom ponašanju ili ekologiji? Jeste li ikada igdje volontirali? Ako jeste, tada ste i neformalno učili. Biste li voljeli da vam je takav način obrazovanja dostupniji, ali i društveno priznatiji? Onda čitajte dalje. Bavimo se različitim oblicima priznavanja neformalnog obrazovanja u regiji jugoistočne Europe, s naglaskom na mlade ljude.

24.07.2012. 14:16
Određivanje granica u odgoju
U razvoju djeteta najznačajniji čimbenik je odgojni utjecaj obitelji. Roditelji imaju priliku izravno i neizravno utjecati na dijete, kroz različite situacije i okolnosti, odnosno odgojno djelovati. Njihov utjecaj na dijete neizmjeran je i nezamjenjiv, samo ako je pravilno usmjeren. Oni su i prve osobe s kojima dijete uspostavlja i gradi odnos, učeći ponašanja koja će mu pomoći da lakše i pravilnije stvori svoj osobni identitet.

10.07.2012. 15:34
Razgovarate li s tinejdžerima o spolnosti?
Nikada nije prerano razgovarati s djetetom o njegovom tijelu i seksualnosti.  Ako ste roditelj tinejdžera, vjerojatno ste u dvojbi oko toga u kojoj mjeri  razgovarati o seksualnosti. Ali, imajte na umu kako je izuzetno važno da sve informacije vezane uz seksualnost dijete primi baš od vas, a ne od prijatelja u školi i okolini, kako biste spriječili da usvoji pogrešne obiteljske vrijednosti te stekne iskrivljenu sliku o sebi.

25.05.2012. 10:09
Olakšajte djeci stres kraja školske godine
Kraj školske godine donosi  glavobolje djeci i roditeljima. Roditelji inzistiraju na pojačanom učenju, a djeca osjećaju pritisak zbog učestalih ispitivanja i pisanja testova u školi i očekivanja roditelja vezana uz školski uspjeh.

08.05.2012. 14:33
Kada je vikanje opravdano?
Sigurno ćete se prepoznati u situaciji gdje uplašeno vičete na svoje dijete koje nesmotreno i bez provjeravanja namjerava prijeći ulicu, a baš u tom trenutku nailazi automobil. Dijete vas izbezumljeno gleda i osjeća se povrijeđeno jer ste podigli glas, ali ne shvaća ozbiljnost situacije u kojoj se našlo. Kako ih uvjeriti u ozbiljnost  određenih situacija, bez da se osjećaju još gore?

30.11.2011. 11:47
Ovisnost djece i mladih
Djeca i mladež predstavljaju rizičnu skupinu za razvoj ovisnosti. Dobna granica kada započnu s konzumiranjem alkoholnih pića i cigareta je vrlo niska. Stoga mladi postaju ugrožena skupina već između 10. - 12. godine života.

23.11.2011. 10:45
Aktivno slušanje
Slušanje je jedna od najvažnijih vještina čovjeka. Koliko dobro možete slušati ima veliki utjecaj na kvalitetu vašeg odnosa s drugima. Mislite da je slušati jednostavno? Studije pokazuju da prosječan čovjek pamti između 25% i 50% onoga što čuje.

25.10.2011. 15:06
I slijepa djeca mogu učiti matematiku
Susan Osterhaus, vodeća svjetska stručnjakinja u radu na matematici sa slijepom i slabovidnom djecom podijelit će ove srijede na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru svoja znanja sa studentima Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, ali i svim drugim zainteresiranim stručnjacima ili roditeljima.

05.09.2011. 15:59
Nova školska godina je stigla
Prvi dan škole je vjerojatno jedan od najstresnijih dana u životu jednog školarca, ali i njegovih roditelja. Neki kreću u prvi razred osnovne škole po prvi puta u životu, susreću se s novim prijateljima, učiteljicama i učiteljima, novim iskustvima i obavezama, ali i novim načinom procjenjivanja njihovog znanja i zalaganja.

03.08.2011. 14:28
Emocionalni život dječaka
Donosimo isječak iz knjige Odrastanje Kaina: kako zaštiti emocionalni život dječaka, autora Dan Kindlona i Michaela Thompsona u suradnji s Theresom Baker, koji govori o odnosu očeva i sinova.

20.07.2011. 11:55
Nezdravi obiteljski odnosi utječu na probleme kod školske djece
Rezultati nove psihološke studije pobijaju poznatu tvrdnju Lava Tolstoja da "su sve sretne obitelji slične, dok je svaka nesretna obitelj nesretna na svoj način".

04.07.2011. 12:35
Razvod braka i djeca
U Hrvatskoj se godišnje okonča 4500 brakova, od čega je polovica s uzdržavanom djecom. Statistike govore da od 20% do 25% djece iz razvedenih obitelji ima psihičkih poteškoća, što je gotovo dvostruko više od djece koja potječu iz cjelovitih obitelji.  

20.04.2011. 11:37
Znakovi i simptomi zlouporabe sredstava ovisnosti
Adolescenti su dobna skupina koja je najviše vulnerabilna za zlouporabu sredstava ovisnosti i u toj se dobi najčešće započinje s eksperimentiranjem. S obzirom da se mozak adolescenata još uvijek razvija u područjima koja reguliraju donošenje odluka, rasuđivanje i samokontrolu, oni su osobito skloni rizičnim ponašanjima, koja uključuju zlouporabu sredstava ovisnosti.

14.03.2011. 15:36
Prerano odrastanje djevojčica
Jeste li se i vi u djetinjstvu voljeli pretvarati da ste odrasli? Jeste li voljeli odijevati maminu i tatinu odjeću i obuću i tako se osjećali kao da ste ušli u svijet odraslih?  

02.03.2011. 14:05
Kako pomoći djetetu da se bori s klikama
Vrlo je vjerojatno da se još uvijek suočavate s klikama (malim grupama ljudi koje, namjerno ili nenamjerno, isključuju druge). One se pojavljuju na poslu, u vašem susjedstvu pa čak i među vašim prijateljima. I premda mogu biti neugodne, odraslima se s njima lakše suočiti i odbaciti ih.

18.02.2011. 12:54
Ima li vaše dijete profil na Facebooku?
Imati otvoren profil na Facebooku, jednoj od najpopularnijih društvenih mreža, danas je među djecom stvar prestiža i samo su se rijetki uspjeli oduprijeti „fejsbukmaniji“.

24.01.2011. 14:44
Markira li vaše dijete?
Markiranje odnosno neopravdano izostajanje znači redovito izostajanje s nastave bez dobrog razloga. Prema zakonu, sva djeca koja su upisana u školu moraju redovito pohađati nastavu. Djeca koja se obrazuju kod kuće ne trebaju ići u školu.

20.12.2010. 11:58
I djeca mogu roditeljima pomoći riješiti probleme s tehnologijom
Google je osmislio i pokrenuo novo web sjedište pod nazivom Teach Parents Tech . Ideja se bazira na tome da djeca roditeljima uz pomoć video materijala objašnjavaju i pomažu riješiti probleme s tehnologijom.

07.12.2010. 11:59
Utječe li spol na odnos prema učenju?
Kako spol vašeg djeteta utječe na njegova postignuća u školi i što možete učiniti kako bi ga motivirali i potaknuli na učenje.  

16.09.2010. 15:23
Naučite dijete učiti
Nova školska godina je započela, prvi tjedan je iza nas i polako se ozbiljno ulazi u svijet svakodnevnih pisanja zadaća i učenja.  

01.09.2010. 15:33
Uskoro u prvi razred
Nova školska godina je pred vratima, a vaše dijete kreće u prvi razred osnovne škole. Ta vas činjenica čini nemirnim jer postajete svjesni koliko je vaše dijete naraslo i kakve ga obaveze čekaju u budućnosti.

25.08.2010. 15:45
Sva djeca su agresivna
Svi ljudi mogu biti agresivni, pa i djeca. Ljudi su oduvijek bili agresivni, i još uvijek jesu. Čovjek ima prirodno urođen agresivan potencijal. Iako se oduvijek smatra da je agresivnost svojstvenija dječacima nego djevojčicama, ona je u biti samo odgovor na nedovoljno zadovoljene potrebe djeteta.

16.07.2010. 11:00
Emocionalne posljedice ugriza psa kod djeteta
Kad ih napadne životinja, djeca mogu razviti posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP. To je osnovna poruka najnovijeg istraživanja u Kini, i to među djecom koja su završila na hitnoj zbog ugriza pasa i drugih životinja. Neki pate od PTSP-a nakon što su proživjeli iskustvo koje je ugrozilo njihov život ili život njihovih bližnjih, kao što su primjerice prometne nesreće ili napad.

12.07.2010. 09:46
Zanemarujemo li djetetove osjećaje?
Postoji neposredna veza između toga kako se djeca osjećaju i kako se ponašaju? Kad se djeca osjećaju dobro, dobro se i ponašaju. Prihvaćajući njihove osjećaje možemo im pomoći da se osjećaju dobro.

27.06.2010. 00:31
Savjeti za ojačavanje odnosa roditelj-dijete
Baš kao u bilo kojem drugom odnosu, u postizanje pozitivnog, snažnog i jakog odnosa između roditelja i djeteta potrebno je uložiti puno truda i rada. Roditeljstvo je težak posao, a održavanje prisnog odnosa i otvorene komunikacije osigurava povezanost roditelja i djeteta kroz godine djetetova odrastanja.

12.05.2010. 13:24
Mudar savjet ili dosadno predavanje
Postoji li uopće razlika između mudrog roditeljskog savjeta i dosadnih predavanja? Mnogi odrasli ne mogu tu razliku prepoznati, ali djeca u većini slučajeva sve skupa doživljavaju kao dosadne lekcije s visoka, koje imaju za cilj zagnjaviti ih i mučiti. Sjetite se i sami svog djetinjstva i epizoda u kojima vas mama upozorava u monologu da nije pametno da se djevojke vaše dobi šminkaju.

28.04.2010. 11:58
Kako samopouzdanje utječe na ponašanje djeteta?
Kad se dijete osjeća pozitivno, njegovo samopouzdanje, samopoštovanje i ponašanje su također pozitivni. Dijete koje se osjeća negativno će imati manje samopouzdanja i vjerojatnije je da će se, kao posljedica toga, osjećati i ponašati negativno.

13.04.2010. 12:24
Odgoj u obitelji
Svojim ponašanjem služimo djeci kao pozitivan ili negativan uzor u svakodnevnom životu. Obitelj je prva i najvažnija škola života jer se temelji emocionalnog, socijalnog i moralnog razvoja ličnosti stječu jedino u obitelji.

24.03.2010. 14:49
Kako pomoći djetetu da se suoči sa stresom pred ispit?
Neka djeca se ne uzrujavaju pretjerano zbog ispita. Štoviše, njihovi bi roditelji rado da pokažu malo više brige oko najavljenih ispita. Međutim, drugima i manji testovi predstavljaju značajan nemir i tjeskobu.

17.03.2010. 13:26
Muke po adolescenciji
Čovjek prolazi kroz velike fizičke promjene od rođenja pa sve do odrasle dobi. Fizičke promjene prate i psihičke, ali najburnije razdoblje u razvoju čovjeka su pubertet i adolescencija.

28.01.2010. 12:16
Nasilje među djecom - vršnjačko nasilje
Bez obzira jeste li roditelj ili ne, zasigurno ste upoznati s pojmom nasilja među djecom kao i s brutalnim primjerima iz stvarnoga života koji, nažalost, u posljednje vrijeme sve češće pune novinske stupce i televizijske minute. Škola je bez sumnje mjesto gdje se događa najviše nasilja među djecom. Nasilje među djecom događa se i na putu do škole i iz škole. 

17.12.2009.
Seksualni odgoj - zadaća i odgovornost roditelja
Nema pravog odgovora na pitanje kada s djecom početi razgovarati o seksualnim odnosima, ali čini se da mnogi roditelji, ako uopće s djecom pričaju o tome, samu temu započinju prekasno, kada su se djeca već o seksu informirala od vršnjaka, na Internetu i preko filmova i serija te vjerojatno dobila krivu predodžbu o emotivnoj, fizičkoj, zdravstvenoj i svakoj drugoj komponenti spolnih odnosa.

30.11.2009.
Poteškoće u učenju
Kao i kod svakog drugog problema, doista je važno na vrijeme otkriti ima li dijete teškoće u učenju i svladavanju gradiva, kako bi mu se pomoglo i dala mu se potrebna podrška. Važno je pomoći djetetu da uspije u školi, a posljedično i u životu. Prema nekim procjenama svaka sedma osoba ima neku vrstu poteškoće u učenju. Kod djece se one mogu detektirati još u predškolskoj dobi, no isto tako mogu ostati nezamijećene sve do srednje škole.

17.11.2009.
Igra i zabava umjesto televizije
Poput mnogih roditelja i vi vjerojatno mislite da bi vaša djeca trebala manje gledati televiziju. Vjerojatno biste i vi dio vremena koji provodite pred televizorom rado zamijenili kvalitetnim vremenom s obitelji. Djeca su beskonačno kreativna i maštovita, budimo njihovi prijatelji i potaknimo izražavanje te kreativnosti i maštovitosti.

05.09.2009.
Teorija izbora u odnosu prema tinejdžeru
Iako vjerojatno tako ne mislite, ali slagati se s tinejdžerom nije ništa teže sada nego dok je ona ili on bio mlađi. Činjenica da imate poteškoća u odnosu sa svojim tinejdžerom posljedica je vašeg ponašanja prema njemu. Tinejdžer se ponaša drugačije jer je stariji i osjeća se važnim. Njegovo je izazivajuće ponašanje normalno.

21.07.2009. 10:28
Roditeljski sukobi
Prosječna hrvatska obitelj se u današnje vrijeme skoro svakodnevno suočava sa stresnim situacijama što može dovesti do napetih odnosa među roditeljima pa i sukoba. Neke su nesuglasice među roditeljima neizbježne i same po sebi zdrave za vezu između partnera jer potiču na pozitivne promjene u međusobnim odnosima. Ali sukobi mogu uključivati fizičko i/ili seksualno nasilje što je oblik zlostavljanja.

07.07.2009.
Zajedničko objedovanje ima dugoročan pozitivan učinak na tinejdžere
Tinejdžeri koji su najčešće objedovali s obitelji, imali su i najzdraviju prehranu poslije, kao mladi odrasli ljudi. Tinejdžeri koji objeduju s članovima obitelji zdravije će se hraniti kao odrasli, vidi se iz nove studije.

03.07.2009.
Poremećaj ponašanja
Nitko ne voli misliti o svojem djetetu kao o problematičnom, iako polovica djece upućena na psihološki tretman ili u savjetovalište stižu s točno takvom ocjenom, zapisanom negdje u njihovom spisu. Uputnica obično dolazi iz škole i opisuje dijete čiji je manjak spremnosti za suradnju postao predvidiv kao školsko zvono. Povremeno uputnica dolazi od roditelja, obično od majke.

17.06.2009.
Ozljede od računala među djecom
Bol u leđima i smetnje s vidom već su poznate posljedice rada na računalu, ali od 1994. naglo raste broj ozljeda zbog pada monitora, osobito među malom djecom.

03.06.2009.
Zahtjevna djeca
Tvrdoglava, svojeglava, prkosna, inatljiva, slobodna, samovoljna, čelične volje, silovita, odlučna, slobodnoga duha ili jednostavno teška, postoje djeca koju je izuzetno teško dobro odgojiti. Lako je s pokornom, dobrom i slatkom djecom. Njihov odgoj jednostavno kao da se događa sam od sebe. Postupno ga prilagođujemo. Vidimo kako se vjetar mijenja i prema tome mijenjamo pravac kretanja.

28.05.2009.
Planinarite s hiperaktivnom djecom
Terapijsko penjanje potiče i duševni i emocionalni razvoj djece koja pate od hiperaktivnosti s poremećajem pažnje (ADHD).

07.05.2009.
Manjak sna uzrokuje hiperaktivnost kod djece
Kvalitetan cjelonoćni san može umanjiti simptome hiperaktivnosti i loše ponašanje kod djece. Ono što je zanimljivo jest da neka djeca nakon neprospavane ili nedovoljno prospavane noći ne pokazuju znakove umora već hiperaktivnosti i manjka pažnje.

29.04.2009.
Darovita djeca
Genij je od davnih vremena bio povezivan s problematičnim umom, i znanstvenici su stotinama godina pokušali povezati darovitost s mentalnim i emocionalnim problemima. Američki psiholog Lewis Terman smatrao je da su daroviti ljudi mnogo stabilniji od obične populacije. Tvrdio je da oni mogu iskusiti nestabilnost, koja proizlazi iz njihove okoline, a ne njihove darovitosti.

18.03.2009.
Očevi i sinovi
Od očeva se uvijek očekivalo da rade u uredu do kasno navečer, te da kao dobri supruzi plaćaju račune. Na sreću, mnogi očevi se silno trude da izbore povratak u obiteljski život i pritom nailaze na dobrodošlicu cijele obitelji. Iako se očinstvo ne može pohvaliti velikom tradicijom u dvadesetom stoljeću.

16.03.2009.
I roditelje zlostavljaju....
Pogrdni izrazi, tjelesno nasilje, ali i materijalno iskorištavanje, neki su od načina kojima djeca zlostavljaju roditelje. Do jučer punoljetna, a danas sve češće i ona maloljetna. Dok je prije dvadesetak godina nasilje nad djecom bio marginaliziran problem danas situacija u kojoj su maloljetnici nasilni nad roditeljima u istom položaju.

27.02.2009.
Autoritativna ljubav
U zadnjih sto godina postojala su tri osnovna pristupa disciplini. Tradicionalno, ljudi su koristili batine kako bi svoju djecu uplašili i natjerali da se pristojno ponašaju. Kasnije, kad su batine izgubile popularnost, roditelji su se koristili optuživanjem i osjećajem krivnje kako bi svoju djecu posramili i naučili pristojnosti.

22.01.2009.
Upravljanje ljutnjom u odnosu prema tinejdžerima
Tinejdžeri se ljute na roditelje, a roditelji se ljute na tinejdžere. Ponekad i jedni i drugi govore stvari koje onog drugog mogu povrijediti i nanijeti mu veliku bol. Ljutnju osjećamo kada kod drugih nailazimo na ono što je za nas negativno ponašanje. Roditelji se ljute na tinejdžere kada ovi učine ili kažu nešto što roditelji smatraju neprihvatljivim. Tinejdžeri se ljute na roditelje kada ponašanje roditelja nepošteno ili sebično.  

21.01.2009.
Deset dana bez ekrana
Kako bi potaknuli učenike osnovnih škola na apstinenciju od neselektivnog korištenja medija, Udruga CINAZ iz Zadra je u suradnji s francuskom školom Ziegelwasser iz Strasbourga  provela je jedinstveni projekt u Hrvatskoj pod nazivom “Deset dana bez ekrana”.

09.01.2009.
Kućni ljubimci, da ili ne?
Imati kućnog ljubimca ili ne, dvojba je u mnogim obiteljima s djecom. Jesu li djeca spremna/sposobna za takvu vrstu odgovornosti? Vaša prva pomisao je da bi kućni ljubimac kod vas imao sudbinu svake druge igračke ili novosti nekog drugog oblika; u početku je zanimljiva i dijete se igra samo s njome, a kad se zasiti, ostavi je po strani i zaboravi na nju. Vjerojatno se pribojavate da će na kraju krajeva sva briga o kućnom ljubimcu spasti  samo na vas.

18.12.2008.
Tinejdžeri nisu mala djeca
Mnogi roditelji smatraju da ne trebaju prilagođavati odgoj dobi djeteta. Kad dijete postane tinejdžer, neki roditelji prema njemu i dalje primjenjuju iste metode odgoja kao i kada je bio predškolac ili osnovnoškolac u nižim razredima. Ali to je pogreška, jer tinejdžer nije dijete. On je u tranziciji prema zrelom dobu. U tom razdoblju on luta tražeći vlastiti identitet i neovisnost.

26.11.2008.
Kakvi smo roditelji?
Ne postoje dobri i zli roditelji. Svi roditelji žele biti 'dobri', ali to ne uspijeva svima. Ali ne zato što imaju loše namjere i želje, već zato što zanemaruju sebe i svoj razvoj, odnosno premalo pažnje posvećuju sebi i nisu u potpunosti svjesni što se događa s njima i njihovom djecom.

29.10.2008.
Razgovor i slušanje između roditelja i djece
Kad bismo proveli anketu među roditeljima u kojoj bismo ih pitali što im je najvažnije na svijetu, veliki postotak roditelja bi odgovorio da im je na svijetu najvažnije njihovo dijete i njegova sreća. Većina roditelja smatra da prema svojoj djeci postupa dobro, odnosno najbolje što mogu. Tvrde da se trude što više s njima razgovarati,  provoditi s njima kvalitetno vrijeme, iskreno ih voljeti i ispravno ih odgajati.

22.10.2008.
Suvremeni način komunikacije između roditelja i nastavnika
Jeste li maštali o tome da u par sekundi možete primiti povratnu informaciju o ocjeni koju je vaš sin dobio iz usmenog odgovora iz povijesti ili informaciju o tome da se vrijeme individualnih konzultacija kod razrednika promijenilo.

25.09.2008.
Internetski život djece - kako ga pratiti?
Danas Internet koristi oko 1.2 milijarde ili oko 18 % svjetske populacije (svjesno), a nesvjesno čak oko 30 posto (kroz razne uređaje, telefone, televiziju). Od toga je polovica u uzrastu od 5-18 godina. Sadržaji koje djeca koriste su uglavnom „zabavnog” karaktera – slike, filmovi, chat... i drugi sadržaji za zabavu. Najpopularnije među njima su stranice za upoznavanje preko Interneta, MySpace i Facebook. Zastrašujuć je podatak da je 57% djece na Internetu vidjelo neku vrstu pornografije.

22.09.2008.
Pretilost kod djece - ozbiljan zdravstveni problem
U Europskoj se uniji čak sedam posto novca za zdravstvo potroši na liječenje bolesti uzrokovanih debljinom, dok u Hrvatske bolnice nerijetko dolaze adolescenti teži više od 100 kilograma.

10.09.2008.
Nasilje među djecom u školama
Većina ljudi ima neka iskustva s okrutnim zadirkivanjem ili tiraniziranjem vršnjaka bilo iz svojih vlastitih školskih dana, bilo kroz školovanje svoje djece. No donedavno se dječje grubosti nisu smatrale društvenim ili problemom vrijednim medicinske pažnje.

08.09.2008.
Manje televizije, više zabave
Jeste li pokušali potaknuti svog desetogodišnjaka da malo manje gleda televiziju? Takvi pokušaji obično završavaju s rezultatom 1:0 za desetogodišnjaka. Nakon što se ekran te čarobne kutije zamrači (naravno, na roditeljsko inzistiranje), on ne zna što bi sa sobom, kuda da usmjeri pogled, kako da sada ispuni svoje vrijeme…

23.07.2008.
Stres roditelja utječe na djecu
Prema najnovijem istraživanju, stres roditelja itekako utječe na zdravlje njihove djece. Naime, prema tvrdnjama znanstvenika, djeca čiji su roditelji pod stalnim stresom imaju veću vjerojanost podleći bolesti od djece čiji su roditelji opušteni.

16.07.2008.
Prelazak iz osnovne u srednju školu
Jedan od najvećih izazova tijekom školovanja je prelazak iz osnovne u srednju školu. Vaše je dijete naviklo na relativno malo, sigurno okružje osnovne škole gdje je postalo velika riba u malom jezeru. Odjednom se mora prilagoditi na srednju školu, veći svijet, manje osoban svijet.

07.07.2008.
Ljetovanje u ljetnom kampu
Škola je gotova, obaveze su pospremljene u ladice i čekaju novu školsku godinu. Dani su dugi i vrući, pozivaju na igru i zabavu. Ukoliko vam financijske mogućnosti dopuštaju i ukoliko je dijete zainteresirano za takav oblik zabave i učenja, razmotrite mogućnost ljetovanja u dječjem ljetnom kampu.

22.06.2008.
Što umjesto batina?
Svaki čovjek ima potrebu za ljubavlju, poštovanjem i prihvaćanjem od strane drugih. Želja mu je da te potrebe prvenstveno zadovolji njegov partner, odnosno voljena osoba. Znači, svi mi tražimo partnera koji će nas poštovati, prihvaćati onakvima kakvi jesmo, voljeti nas, poklanjati nam pažnju i brinuti se o nama.

09.06.2008.
Oralna higijena školske djece
Briga o zubima važna je karika u dugom lancu higijenskih navika koje održavaju naše tijelo zdravim. Kao i sve ostale zdravstvene navike, tako se i oralna higijena usvaja u okruženju obitelji, a obitelj je ta koja bi djeci trebala uvriježiti običaj ispravnog načina prehrane i higijenskih navika.

14.05.2008.
Indigo djeca - djeca novoga doba
Pojam Indigo djeca je relativno nov pojam koji se sve češće koristi za opisivanje posebne vrste djece koja svojim jedinstvenim karakterom i produhovljenošću već u najranijoj dobi zbunjuju roditelje, odgajatelje i nastavnike. Utvrđeno je da je svaki čovjek okružen svojom aurom koja se sastoji od boja iz duginog spektra. Indigo djeca ime su dobila prema boji njihove aure u kojoj prevladava ljubičasta odnosno indigo boja.

02.05.2008.
Ugasite televiziju na sedam dana!
Zabrana gledanja televizije je za svakoga od nas vjerojatno jedna od najtežih kazni. U većini domova uključena televizija predstavlja samo pozadinsku buku, djeci dadilju, odraslima animatora i ubojicu dosade bez koje je nemoguće opstati.

21.04.2008.
Roditeljski utjecaj na djetetovo samopouzdanje
Da bi osoba voljela samu sebe, treba se osjećati voljena od strane ljudi koji je okružuju. Tu prvenstveno spada uža i šira obitelj, te prijatelji. Svaki je čovjek zanimljiv na neki način i samim time nezamjenjiv. Kad bismo svi jednako izgledali i jednako se ponašali, ne bi bilo nikakvog razvoja.

11.04.2008.
Internet i njegove opasnosti
Upotreba računala i mobitela je današnja svakodnevica. Informatička pismenost je postala imperativ kod zapošljavanja, a mobitel je obavezan 'modni dodatak' svakog drugog stanovnika Hrvatske u dobi od 7-99.

17.03.2008.
Isitna ili laž?
Većina ljudi je ponekad u životu lagala ili "preoblikovala" istinu. Laž može biti slatka, nevina, bezazlena, zabavna i smiješna, ali isto tako i okrutna. Prema definiciji, laž je svjesni pogrešan iskaz kojim se postiže određeni cilj. Negdje oko treće godine života kod djece se pojavljuje laganje. Djeca u toj dobi ne shvaćaju što je to laganje, oni govorenje neistine ne shvaćaju kao nešto loše sve dok im to ne objasnimo.

10.03.2008.
Utjecaj očeva na razvoj i odgoj djeteta
Odnos roditelj - dijete je vrlo specifičan odnos, ovisan o spolu roditelja. Stoga će i utjecaji tog odnosa na djetetov razvoj biti specifični. Roditelji djetetu predstavljaju model prema kojem se ono identificira, uči govor, uspostavlja socijalne kontakte sa širim okruženjem. 

21.02.2008.
Seksualnost kod male djece i adolescenata
Proces stvaranja spolnog identiteta i razvoj svijesti o spolu kod djece, je vrlo složen i dug proces.  Roditelj u tom procesu ima vrlo važnu ulogu na način da pomaže djetetu da shvati sam sebe kao spolno biće. O tome će ovisiti djetetova seksualnost u odrasloj dobi.

11.02.2008.
Teško odgojiva djeca
Postoje djeca čije ponašanje se opisuje kao agresivno. Takva djeca obično nisu omiljena u društvu, kao ni među nastavnicima. To su ona djeca koja predstavljaju problem, ali problem pred kojim odgovorni (roditelji, nastavnici, bliža okolina) vole zažmiriti misleći da će kad otvore oči, netragom nestati. Naravno, to je nemoguće. Sljedećim primjerom i objašnjenjem primjera nastoji se ukazati na bit problema, te dati naglasak na ispreplitanje raznih faktora koji mogu utjecati na rješavanje problema.

21.01.2008.
Pubertet - kako mu pristupiti s roditeljske pozicije
Pubertet je razdoblje značajnih hormonskih promjena koje dovode do razvoja sekundarnih spolnih obilježja te na kraju stjecanja reprodukcijske sposobnosti.

16.01.2008. 16:12
"Ne" može biti odgovor pun ljubavi
Zasigurno vam je poznata situacija u kojoj na djetetov zahtjev, upit ili potrebu trebate odgovoriti sa 'ne'.  Reakcija od strane djeteta na vaš odgovor se obično ne podudara s onom slikom koju vi imate u glavi.

19.12.2007.
Obiteljsko nasilje nad ženama i djecom
Nasilje nad ženama prisutno je kroz povijest uslijed nejednake raspodijele moći između muškaraca i žena. Žene i djevojčice diljem svijeta, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost, kulturu, dob i status, izložene su raznim oblicima fizičkog, seksualnog, psihološkog i ekonomskog zlostavljanja.

12.12.2007.
Nenametljiva pomoć školarcu u svladavanju školskih obaveza
Pomislili biste da će vam nastavnik javiti kada ocjene vašeg školarca krenu silaznom putanjom, ali to je rijetko slučaj, obzirom da se nastavnici uz prenatrpane razrede, pripremanje nastavnog sadržaja i evaluaciju ne mogu individualno posvetiti svakom učeniku.

14.11.2007.
Roditelj + tinejdžer = prijateljstvo
Odnos između roditelja i djeteta u doba adolescencije se obično može opisati kao rat generacija. Da to tako mora biti, misle mnogi roditelji, ali uz malo truda ratna zona može postati polje mira i prijateljstva. Naravno, ne postoji čarobni štapić kojim bismo zamahnuli i jednim pokretom riješili sve probleme u komunikaciji i odnosima s voljenim djetetom. Umjesto toga, čarobna formula je prilično duga i zahtjevna, ali kada se sprovede, daje izuzetne rezultate.

11.11.2007.
Nasilje iz ctanih filmova
Iako su mediji tek na trećem mjestu kao izvori učenja nasilja, iza obitelji i društvenog okruženja, njihov utjecaj na formiranje stavova kod djece nije nimalo beznačajan. Od najranije dobi izloženi su djelovanju medijskog nasilja koji usmjeravaju njihovu moć zdravog prosuđivanja.

18.10.2007.
Odgojni stilovi u roditeljstvu
Stil roditeljstva predstavlja stav koji roditelji imaju o odgoju, koriste li kazne i kako, koja će ponašanja poticati, a koja braniti, hoće li dijete biti u centru njihove obitelji ili ne. Stil roditeljstva utječe na dijete, na razvoj njegovih sposobnosti i ličnosti.

15.10.2007.
Djeca koriste računala i na pozitivan način
Današnja se djeca socijaliziraju na drugačiji način od svojih roditelja. Okruženi telefonima, mobitelima, televizijom, video igrama, e-mail porukama, djeca se prilagođavaju novonastaloj situaciji i razvijaju za to potrebne vještine i znanja.

05.09.2007.
Početak školske godine
Dok se neki raduju početku nove školske godine, novim znanjima i uspjesima, drugima to predstavlja stres. Nakon dva i pol mjeseca odmora, kupanja, igranja, ljenčarenja, gledanja kasnovečernjih filmova i kasnijeg jutarnjeg buđenja, školarcima je prilično teško vratiti se u staru desetomjesečnu kolotečinu koja donosi puno briga, obaveza, odgovornosti, ranog lijeganja i ustajanja.

26.07.2007.
Što djeca zaista žele?
Pitanje koje si je svaki roditelj bar jednom postavio je ZAŠTO? Zašto su djeca nestašna? Zašto uvijek guraju nos tamo gdje ne treba? Zašto rade ono što ne smiju, tuku se, gnjave, ne slušaju, izazivaju, prepiru se, rade nered i svime time izluđuju mamu i tatu? Obično nam se čini kako djeca uživaju u svom nestašluku i učincima koje imaju na naše raspoloženje i ponašanje.

04.07.2007.
Svatko može biti dobar roditelj
Roditeljstvo je vjerojatno najteže 'zanimanje' na svijetu. Ne može se naučiti u školi, ne postoji idealna dob za obavljanje tog zahtjevnog posla, a kada ga prihvatite ne možete dati otkaz i promijeniti zanimanje.

02.07.2007.
Pet jezika ljubavi
Osjećate li se koji puta u razgovoru s djetetom kao da govorite različitim jezicima? Jeste li razmišljali angažirati prevoditelja? Takva situacija može biti izuzetno frustrirajuća i obeshrabrujuća kako za roditelje tako i za djecu. Želite li uspješno komunicirati sa svojom djecom, trebate naučiti njihov emocionalni jezik.

17.05.2007.
Kako prepoznati i odgovoriti na potrebe vašeg djeteta?
Ključ pružanja sigurnosti djeci je prepoznavanje i ispunjavanje njihovih potreba. To nije uvijek jednostavno. Djetetove potrebe su prilično jasne: treba ih nahraniti kad su gladni, presvući ih kad su mokri, uzeti ih u naručje kada žele bliskost, pokazati im svijet kada su radoznali. Ali dok djeca rastu, njihove potrebe postaju sve složenije.

09.05.2007. 10:00
Kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom?
Što je kvalitetno provedeno vrijeme? Mnogi roditelji imaju iskrivljeno mišljenje o toj temi. Neki smatraju da je kuhanje ili gledanje televizije u istoj prostoriji u kojoj se dijete igra, kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom. Provodeći vrijeme s djetetom razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost, osnovne čimbenike zajedništva, ljubavi i podrške.

02.05.2007.
Budite razigrani u odnosu prema djeci
Jeste li se trudili da budete što razigraniji sa svojom djecom? Jeste li njegovali tu svoju osobinu? Podijelite s njima svoje uspjehe i nastojanja u potrazi za većom razigranošću u kontaktu sa svojim klincima.

04.04.2007.
Utjecaji televizije na djecu
Gusta mreža informacija koja prekriva zemaljsku kuglu te hvata i neposredno prenosi informacije o svemu što se u svijetu događa zaokuplja naše oči  po nekoliko sati dnevno. Ta kutija s pokretnim slikama postala je središte svakog doma. Oko nje se okupljaju djeca i odrasli, a međusobna komunikacija postaje luksuz.

21.03.2007.
Kako se hrane školska djeca?
Pravilna prehrana djece i mladih utječe na njihovo zdravlje i budući život općenito. U školi se udaraju temelji zdravim prehrambenim navikama.  

26.02.2007.
Pristup "Korak po korak"
Cilj ovog pristupa je da se roditelj osjeća kao primarni odgajatelj svojeg djeteta, te da aktivno sudjeluje u životu, radu i kreiranju programa  za svoje dijete. Projekt „Korak po korak“ započeo je još 1994. godine na inicijativu instituta Otvoreno društvo kojom se nastojalo pomoći u demokratizaciji obrazovnih sustava tranzicijskih zemalja uvođenjem metoda poučavanja usmjerenim na dijete i uključivanjem obitelji.

12.02.2007.
Konzumiranje droga povezana s popustljivošću roditelja
Velika većina adolescenata eksperimentira s drogama, a gotovo svi s duhanom i alkoholom. Starosna dob konzumenata droge se zabrinjavajuće smanjuje, a kao razlozi eksperimentiranja i kasnijeg kontinuiranog kozumiranja droge navode se loši odnosi u obitelji, popustljivi roditelji.

24.01.2007.
O tinejdžerima i roditeljima
Uspostaviti odnos s tinejdžerom se ponekad čini kao nemoguća misija. Količina energije, vremena i strpljenja koju ulažemo u tu misiju bi se mogla usporediti s učenjem stranog jezika. U učenje ulažete mnogo vremena i truda, dugotrajno je,  ali se na kraju isplati i rezultat koji ste postigli čini vas iznimno ponosnima.

24.01.2007.
Prepoznajte znakove nasilja kod svoje djece
Nasilje među djecom može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari… Može uključivati neugodne komentare o djetetovoj obitelji ili rodbini.

18.12.2006. 10:45
Budite uzor svojem djetetu
Odgajati? Teško, zar ne? Za takav čin nam je potrebno neizmjerno puno strpljenja, ljubavi, volje, znanja, vremena, kreativnosti i još koječega. Odgoj je čin ljubavi, koji proizlazi iz ljubavi prema samom sebi. Kada čovjek cijeni i voli ono što jest onda će se isto tako s ljubavlju i poštovanjem odnositi prema drugima.

18.12.2006.
Sigurnost djece na Internetu
Internet, to bezgranično prostranstvo informacija… Golica nas mnoštvom dostupne glazbe, filmova, igara, novosti, mogućnošću trgovine, poslovanja, sklapanja prijateljstava i koječega drugoga. Internet je medij putem kojeg se može štošta naučiti, ali ujedno i biti žrtva tzv. cyberkriminala. Svjesni smo da je Internet sveprisutan, dostupan, necenzuriran, anoniman, informativan, ali kada se u ulozi žrtve nađu naša djeca tada se zgražamo nad njegovim „moćima“.

27.11.2006.
Koraci pri čitanju
Ne treba mnogo da se shvati kolika je važnost umijeća čitanja kod djece. Obrazovni uspjeh, profesionalna postignuća, pa čak i emocionalno zadovoljstvo pod utjecajem su ove važne vještine.

15.11.2006.
Loša ocjena je neugodna stvar, a ne tragedija
"Mama, tata, dobio sam jedan…“ Ovo je vjerojatno rečenica koje se užasava i pribojava svaki roditelj od prvog trenutka kad njegovo dijete krene u školu. Što učiniti kada dijete dobije lošu ocjenu u školi? Neki roditelji u takvim trenucima pribjegavaju kazni, drugi ohrabruju dijete i podržavaju ga u ispravljanju loše ocjene, a neki pak prekidaju svaku komunikaciju s djetetom dok ne ispravi ocjenu.

09.10.2006.
Ah, ta domaća zadaća
Dugo toplo, bezbrižno i lepršavo ljeto je iza nas, a stigle su nas kiše i vjetrovi jesenji. Punih baterija, s mnoštvom dojmova vratili smo se kako u školske klupe tako i u urede, a pred nama je dugih 10 mjeseci kada škola postaje sinonim za nedostatak slobodnog vremena, stres i prenatrpan raspored.

Static HTML
preskoči na navigaciju