« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Ekološka sekcija Obrtničko-industrijske škole u Imotskom pod vodstvom profesorice Tanje Grizelj-Smoday, izradila je mediteranski vrt.
Ovim projektom potičemo učenike na uređenje školskog vrta sadnjom autohtonih biljnih vrsta i njihovom primjenom u svakodnevnom životu.
Najveću važnost dali smo onim vrstama koje su naši preci od davnina uzgajali i iskorištavali u razne svrhe, a s ciljem očuvanja i njegovanja davno zaboravljene tradicije (buhač, lavanda, smilje, ružmarin, kadulja, metvica, maslina, majčina dušica, autohtona žrnovačka jabuka, bajam, trešnja...).
Glavni cilj projekta je jačanje produktivnog (iskustvenog) znanja učenika kroz razvijanje svijesti o očuvanju ekosustava i zaštiti okoliša.
AKTIVNOSTI PROJEKTA:
Uz pomoć nastavnika učenici planiraju izgled i izrađuju nacrt VRTA. Proučavaju i istražuju tehnike rada i biljne vrste te odabiru sadnice i potreban materijal. Samostalno izvode radove u vrtu, te osmišljavaju način održavanja vrta tijekom cijele godine.
Voditeljica projekta: Tanja Grizelj-Smoday, prof.
Uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja
Učenici istražuju svaku odabranu biljnu vrstu: uvjete i način sadnje
tradicionalnog uzgoja bilja, njihova ljekovita svojstva i primjenu kroz
samostalno istraživanje u školi i lokalnoj zajednici, prezentacije, predavanja,
radionice i sl. Stečena znanja primjenjuju u školskom vrtu i kuhinji.
Pri skupljanju biljaka učenici se isključivo služe rezanjem, a ne čupanjem.
Sakupljaju bilje za suha, lijepa vremena, najčešće u popodnevnim satima.
Sušenje ljekovitog bilja – držati se pravila pri sušenju
Biljke sušimo zavezane u svežnjeve, koje treba objesiti naopako, prema dolje i
ostaviti prostora između biljaka i svežnjeva, kako bi zrak mogao cirkulirati.
Tinktura je alkoholno-vodeni ekstrakt ljekovite biljke izvučen i pomiješan sa
alkoholom.
Tinktura od ljekovitog bilja ili biljne kapi rade se poprilično jednostavno i dio su
tradicionalne narodne medicine.
Učenici izrađuju tinkture i istražuju njihova ljekovita svojstva.
Uljni macerati su ekstrakti biljaka u lipidnom otapalu (ulju, masti, voskovima).
Izrađuju se potapanjem
biljaka u uljima i ostavljaju se određeno vrijeme mirovati. Učenici izrađuju
macerate: Gospine trave ( Kantarionovo ulje ); Nevena; Lavande...
Učenici samostalno osmišljavaju i kreiraju vlastite sapune koristeći pripravljene
macerate, prehrambene boje, glicerinsku bazu i osušene dijelove biljaka.
Mirisne soli
Učenici izrađuju mirisne soli koristeći kuhinjsku sol, osušene djelove biljaka,
macerate i prehrambene boje.
Učenici pravilno skladište sušeno aromatično bilje i pripravljene proizvode.
Osmišljavaju logo te izgled ambalaže.
Izrađuju letke sa karakteristikama biljnih vrsta, njihovim ljekovitim svojstvima i
načinom primjene proizvoda.
Organiziraju prodajnu izložbu s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje
vrta.